Archívum: 2023

TlL-8 hordozható olajdiagnosztikai bőrönd

A tervező neve

Kertay Nándor, Sztanek Péter
  • Cégnév: Tribologic Kft
  • Tel.: +36(30)9216639
  • E-mail: info@tribologic.hu
  • Web: www.tribologic.hu

Kategória

Kísérleti, laboratóriumi berendezések, mérőeszközök, tesztpadok, teszt berendezések

A gép funkciója

A TL-8 hordozható olajdiagnosztikai bőrönd a Tribologic Kft saját fejlesztésű terméke.
A legkorszerűbb, lézeres részecskeszámláló és az olaj víztartalmát, dielektromos állandóját és fajlagos villamos vezetőképessét mérő elektronikus szenzoraival nagy pontossággal meghatározza a vizsgált ipari olajok szennyezettségét, állapotát, segítséget nyújtva a gépkarbantartó szakembereknek az olaj- és a gépállapot meghatározásához, és megteremtve a preventív karbantartás lehetőségét.
A készülék használatával megelőzhetők a katasztrofális géphibák, valamint a szennyezett, nem megfelelő állapotú olajjal való üzemeltetésből eredő károk. A diagnosztikai műszer alkalmazható elsősorban hidraulikus munkafolyadékok, hajtóműolajok, turbinaolajok, dízel gázolaj vizsgálatára.
A hazai fejlesztésből és gyártásból eredően a készülék karbantartására rövid határidőt vállalunk, ügyfeleink közvetlenül értesülnek a készülék fejlesztése során a legfrissebb változásokról, segítünk a készülék használatában folyamatos konzultációs lehetőség biztosításával.

Kinek ajánljuk a készüléket?
– Kenőanyag szerviz szolgáltatást nyújtó cégek szakembereinek
– Karbantartó szakembereknek, akik hidraulikus gépek, gáz- és gőzturbinák, ipari hajtóművek, kompresszorok, cirkulációs kenőrendszerek megfelelő üzemállapotáért, rendelkezésre állásáért felelnek.
– Laboratóriumi olajmérésekhez is megfelelő

A készülék előnyei:
– A műszer jól illeszthető a géppark preventív karbantartási rendszérhez
– Egy mérés időtartama rövid, csak kb. 2-3 percet vesz igénybe
– A készülék kezelése rendkívül egyszerű
– Nem igényel a méréshez kémiai reagenst, nincs jelentősebb üzemeltetési költsége
– ISO 11171 szerinti tanúsítvány a szilárd részecskeszámláló pontosságára
– Alkalmas már előre levett olajminták mérésére is
– Beépített mikroszivattyúja révén alkalmas közvetlenül az olajtartályból is képes mintát venni és mérést végrehajtani
– Akár hosszabb időtartamra, napokra is csatlakoztatható a vizsgálandó berendezéshez, folyamatosan méri az olaj tisztaságát

Milyen feladatokra ajánljuk a készüléket?
– Helyszíni olajtisztaság mérések elvégzése, az eredmények elektronikus vagy papír alapú dokumentálásával
– Beépített szűrők hatékonyságának vizsgálata
– Hűtőrendszer, olaj-víz hőcserélő szivárgásának vagy kondenzvíz bejutásának felderítése
– Kültéri olajtartályok esetében környezeti por vagy pára bejutásának felderítése
– Mellékáramkörű olajszűrő berendezés vezérlése (ha szennyezetté válik az olaj, bekapcsolja a szűrőt)
– Elvégzett mellékáramkörű olajszűrés hatékonyságának igazolása
– Olajcsere szükségességének eldöntése (túl magas víztartalom, túl sok szilárd szennyeződés, olajoxidáció)
-A hidraulikus munkafolyadék vagy kenőolaj karbantartási ciklusának optimalizálása

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A TL-8 készülék többféle változatban készül. Van olyan felszereltségű modell, ami online, GSM-alapú internetkapcsolattal is rendelkezik, így a gép mellé ideiglenesen letelepítve a beépített mikroszivattyú segítségével folyamatosan mintát vesz a gép olajtöltetéből, és az eredményeket a felhasználó folyamatosan nyomon követheti a PC-jén vagy a mobiltelefonján.
A TL-8 készülék integrált elektronikus vezérlőegységében külön adatgyűjtő regiszterek hozhatók létre, tetszőleges számú vizsgálandó berendezés részére. Vagyis a műszer a mérési eredményeket az adott gép regiszterében tárolja. A műszer önállóan is használható, de összeköthető PC-vel (laptoppal) is, és rendelkezik saját PC szoftverrel, ami labor- vagy műhelykörülmények között egyrészt komfortosabbá teszi a műszer kezelését, valamint lehetőséget nyújt a műszerről letöltött mérési adatok feldolgozására, pl. a trendelemzés érdekében.
Természetesen, minden kezelőfelület magyar nyelvű, ami jelenleg még előnyt jelent a hazai ipari karbantartási gyakorlatban.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

A statisztikai hibaelemzések alapján az ipari hidraulikus és kenőrendszerek meghibásodásainak 75-80%-a összefüggésben van a munkafolyadék fontos állapotjellemzőinek romlásával, leggyakrabban szilárd, folyékony vagy légnemő szennyezettségével. Az ipari olajok állapotdiagnosztizálása és megfelelő karbantartása ezért rendkívül fontos a gépek, berendezések hosszú élettartama, megbízhatósága szempontjából. Laboratóriumi módszerek az olajvizsgálatokra rendelkezésre állnak és pontosak is, de a vizsgálat átfutása általában több napot vesz igénybe, ami egy rendellenes kopási folyamat esetén túl hosszú idő, akár a gép tönkre is mehet, mire megjön a vizsgálati eredmény és diagnózis. A TL-8 hordozható olajdiagnosztikai bőrönd bármikor, bárhol bevethető és a mérési eredmény néhány percen belül rendelkezésre áll.
Az iapri karbantartói gyakrolatban előnyös, hogy a műszer robosztus felépítésű, műhelykörülmények között, illetve a gépek közvetlen környezetében is használható, és kezelése is viszonylag egyszerű, nem igényli kemikáliák alkalmazását sem.

Jelenleg 2 hazai villamos erőmű laboratóriumában, 1 hazai gyártóbázissal rendelkező, nagyhírű autógyártó karosszéria présművében és számos fröccsöntő üzem karbantartói bázisán, valamint kenőanyag forgalmazóknál van rendszeresítve a készülék, ami megrendelésre készül, egyedi gyártás keretében, megrendelői igény szerint többféle változatban.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: