Pályázat: 2024

TL-11 Aero Flushing Cart

A tervező neve

Kertay Nándor Sebők Péter Sztanek Péter
  • Cégnév: Tribologic Kft
  • Tel.: +36 30 921 6639
  • E-mail: info@tribologic.hu
  • Web: www.tribologic.hu

Kategória

Kísérleti, laboratóriumi berendezések, mérőeszközök, tesztpadok, teszt berendezések

A gép funkciója

A gép gázturbinás kiserőműblokkok olajellátó vezetékeinek belső tisztítását végzi el a gyártási folyamat egy bizonyos fázisában, ami rendkívül fontos a sérülékeny turbinaalkatrészek mechanikai szennyeződésektől való védelme érdekében. A gép a tisztítandó csövezeten zárt rendszerben keresztüláramoltatja a tisztítófolyadékot, és több lépcső szűrőegységeken elvégzi a folyadék mechanikai szennyeződésektől való mentesítését. A kívánt tisztaság elérését az ügyfelünk a folyadék ISO 4406:99 szabvány szerinti tisztasági kódok szerint, illetve saját belső tisztítási előírások szerint végzi, amelyhez a gépet alkalmassá kellett tenni. Annak érdekében, hogy tisztításhoz megfelelő turbulens olajáramlás biztosítható legyen, el kellett látni a gép tartályát megfelelő teljesítményű fűtőbetétekkel, hőmérséklet-, nyomásérzékelőkkel és a tisztaság folyamatos nyomon követése érdekében egy független diagnosztikai egységgel, amelynek része egy lézeres részecskeszámláló berendezés. A folyamatokat számítógép vezérli, a kezelő egy áttekinthetően megszerkesztett érintőkijelző felületen keresztül adhat parancsokat a gépnek, amely az egyes előkészítő, illetve tisztítási fázisokat automatikusan végzi el. A gép hibadiagnosztikai funkciókkal is rendelkezik, ami üzemzavar esetén gyorsítja a hibafeltárást és megkönnyíti az üzemzavar elhárítását. A működéssel kapcsolatos napi/heti/havi adatok tárolásra kerülnek a számítógép memóriájában és onnan többféleképpen is lehívhatók.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

– Folyamatosan méri a tisztítófolyadék mechanikai szennyezettségét
– Automatikus tisztítási funkcióval van ellátva a folyadék kívánt mechanikai tisztaságának eléréséig
– Képes a folyadék áramlásának lüktető változtatására, ezáltal is fokozva a tisztítandó csövezet belsejében a szennyeződések hatékony leválását, ami nélkülözhetetlen a csőszakasz tisztításához.
-A tisztítási folyamat minden fontos jellemzője időbélyeggel együtt tárolásra kerül a vezérlőegység memóriájában, ami később excel formátumban a helyszínen flash memóriába tölthető vagy táveléréssel is hozzáférhető
– A gép indítása/leállítása érintőkijelzőről vagy táveléréssel is elvégezhető, illetve a státusz és az üzemi fázisok is akár táveléréssel is nyomon követhetők

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

A tisztítási folyamat a korábbi technológiával túl sok időt vett igénybe, a tisztítással járó fizikai folyamatok időbeli alakulása nem volt nyomon követhető.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: