Pályázat: 2024

Öntvény sorjázó célgép

A tervező neve

Markella Máté
  • Cégnév: CélgépCentrum Kft.
  • Tel.: +36 30 180 3492
  • E-mail: markella.mate@celgepcentrum.hu
  • Web: https://celgepcentrum.hu/

Kategória

Gyártógépek: azaz a rész- vagy készterméket előállító gépek

A gép funkciója

Nyomásos alumínium öntéssel előállított alkatrész külső és belső felületeinek sorjázását, valamint az öntött furatok ellenőrzését végzi a berendezés. 5 állomáson párhuzamosan zajlanak a műveletek a beadagolással, ezáltal biztosítható a 7 másodperces ciklusidő. A lineáris elrendezésnek köszönhetően mindez viszonylag kis helyen valósul meg a karbantartás szempontjából lényeges géprészek könnyű hozzáférhetősége mellett. Az ellenőrzés során selejtnek minősített öntvényeket automata módon egy selejtgyűjtőbe helyezi, a kész termékeket az utolsó állomásról egy szállítószalagon keresztül adagolja ki a berendezés. A beadagolás operátor által kézzel történik.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

Ez a klasszikus értelemben vett célgép egy adott termék egy összetett gyártási műveletét képes elvégezni rövid ciklusidővel, ellenőrzési funkcióval kiegészítve. Az öntvény 4 oldalán az osztósíkot valamint egy oldalmag 3 élét kell sorjázni, a belső részén 11 kilökőt és 6 öntött feliratot illetve dátumbélyegzőt, valamint egy átmenő furatot kell csiszolni, továbbá 9 öntött zsákfuratot ellenőrizni. Egyedi geometriával rendelkező keféket fejlesztettünk egy erre szakosodott beszállítóval közösen, melyeket olyan elrendezésben és hajtás megoldásokkal integráltunk egy kompakt rendszerbe, amely képes hatékonyan eltávolítani az öntési technológia sorjáit állandó felületi minőséget biztosítva.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

A projekt megvalósítását a megnövekedett darabszámok hívták életre. A megrendelő egy olyan berendezést szeretett volna megvalósítani, amely automata módon elvégzi a sorjázási műveleteket a tisztasági előírásoknak megfelelően kellően rövid ciklusidővel ahhoz, hogy ne csökkentse a többi gyártóeszköz kapacitását.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: