Pályázat: 2024

Nyílóbárka

A tervező neve

Matluka Ágoston, Lukács Ádám
  • Cégnév: Pelsoproject Kft.
  • Tel.: 06204643781
  • E-mail: hajoterv@pelsoprojekt.hu
  • Web: www.pelsoprojekt.hu

Kategória

Anyagmozgatás, anyagtárolás gépei

A gép funkciója

A bárka csukott állapotban ömlesztett áru szállítására alkalmas (iszap, homok, sóder stb.), majd az érkezési ponton a két félből álló hajtótest hidraulikus nyitásával a rakomány maradéktalanul a vízbe üríthető.
Bárkánkkal a mederből kikotort sódert könnyedén a partra szállítják, ahol oszályozzák, amelyet követően a meddő tartalmat ugyanazzal az eszközzel visszaszállítják a vízbe. Ugyanez a gép vízépítésre is alkalmas, mert a szállítandó töltőkőzet szórását is el tudja látni.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

Praktikus gép, mert nincs szükség további rakodó segítségre a meddő tartalom visszajuttatásához. Kitermelik a sódert, majd a fölösleget visszaeresztik az eredeti helyére.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

Megrendelőnk speciális igényéhez alkalmazkodva kisebb merülésű bárkát építettünk, mint amelyet a széria termékpalettáról beszerezhetett volna. A széria termékek jellemzően 80 cm-rel mélyebb merülésűek, míg a Nyílóbárka 200 cm, így sekélyebb vizekre is alkalmas.
Az irodánk 1991 óta létezik, azóta foglalkozik hajótervezéssel.
Profilunk jellemzően személyszállító és áruszállító hajók tervezése, de mindennel foglalkozunk ami a vízen úszik.
Működési területünk a Magyarország és Európa belvizei. További munkáink: https://pelsoproject.hu/pelsoproject-m3-galeria.html

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: