Archívum: 2022

Mesterséges Intelligenciát alkalmazó optikai minőségellenőrző berendezés

A tervező neve

STRATIS Kft (AI megoldás és optika): Hudák Elza, Szatmári Bendegúz, Petz Tamás, UniEn Kft. (hardware): Mihály József, Kotrocz László
  • Cégnév:
  • Tel.: 06309714987
  • E-mail: boldizsar.zakarias@stratis.hu
  • Web: https://stratis.hu/ipari-megoldasok/

Kategória

Kísérleti, laboratóriumi berendezések, mérőeszközök, tesztpadok, teszt berendezések

A gép funkciója

A berendezés optikai minőségellenőrzést végez mesterséges intelligencia alkalmazásával. A berendezés célja, hogy ügyfeleink számára bemutassuk a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségeit és teszteket végezhessünk partnereink különböző alkatrészeivel. Amennyiben a tesztek eredménye pozitív (azaz a mesterséges intelligencia és gépi látás bíztató eredményeket mutat), úgy megtervezzük és legyártjuk az ügyfelünk igényeinek megfelelő széria-berendezést.
A berendezés alkalmas arra, hogy ~10x10mm – 150x150mm méretű, legkülönbözőbb formájú és anyagú alkatrészeket vizsgáljon. (pl. műanyag, gumi, kerámia, bőr, fa, stb.)
A berendezés gépi tanulással sajátítja el az ügyfeleink minőségi követelményeit. Ez úgy történik, hogy kellően nagy minta (~100-1000 db) alapján „tanítjuk fel” az alkatrészek minőségi követelményeit. Ez úgy történik, hogy a berendezésen „tanuló üzemmódban” először kellő mennyiségű „jó” terméket futtatunk át, majd „nem megfelelő” minőségű alkatrészek átfuttatását végezzük. A minta-adatok számának növelésével a későbbi válogatás megbízhatósága javítható.
A feltanítás után „válogató üzemmódban” a berendezés képes eldönteni, egy-egy alkatrész vizsgálata során, az minőségileg megfelelő-e vagy nem. Tapasztalatunk alapján minden 20-ik termék esetében az alkatrész a jó/rossz kategória határán mozog, ezeket az alkatrészeket utólagos vizsgálatnak célszerű alávetni. A tanuló-halmaz bővítésével a válogatás pontossága javítható, az „eldöntendő” alkatrészek aránya csökkenthető.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

Ennek a berendezésnek a különlegessége a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása: A termékek megfelelősége nem előzetesen ismert és programozott attribútumok alapján történik. A berendezést alkatrészek „feltanításával” (megfelelő majd hibás termékek fényképei alapján) tesszük alkalmassá, hogy megkülönböztesse a selejtet a megfelelő alkatrészektől. A tanítás annál pontosabb, minél nagyobb a tanítóhalmaz (minél több alkatrésszel tanítjuk fel a berendezést). Ezáltal a berendezés rugalmasan tanítható a megrendelő és a piac változó követelményeihez. (Egyik partnerünk 150 különböző kerámia-alkatrész repedés-vizsgálatát végzi el egyetlen berendezésünkkel.)
Az AI képes arra is, hogy felismerjen természetes anyagok (pl. bőr, fa, stb.) esetén olyan mintázatokat, amelyek a megrendelő számára elfogadhatóak vagy éppen nem elfogadhatóak. Ezáltal a válogatás követelményei könnyen változtathatóak. Ráadásul a berendezés a működése során egyre pontosabban és magabiztosabban válogatja az alkatrészeket.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

A STRATIS korábban számos AI-alapú megoldást fejlesztett. Egyik partnerünk égetett kerámia-alkatrészek repedésvizsgálatát kívánta megoldani. Ezért fejlesztettük az itt bemutatott (prototípus) berendezést. Miután meggyőződtünk arról, hogy az AI-gépi látás megközelítés alkalmas a partnerünk igényeinek megbízható kielégítésére, jelenleg a széria-berendezést tervezzük és gyártjuk. Célunk, hogy egyetlen berendezéssel műszakonként több minőségellenőr monoton és nagy odafigyelést igénylő munkáját tudjuk kiváltani berendezésünkkel.
A gépi válogatás előnye az emberi válogatással szemben:
– megbízhatóbb
– gyorsabb
– rendelkezésre állása 7/24
– pontos statisztikát készít
– működtetése gazdaságosabb

A berendezés megtérülése számításaink szerint 1-1,5 év

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: