Archívum: 2022

Hidraulikus, többfunkciós présberendezés

A tervező neve

Konstruktőr, gépészeti tervező, kivitelező: Jászai-Nagy Jácint Vezérlést tervező, kivitelező villamosmérnök: Pásztori Örs
  • Cégnév:
  • Tel.: +36 70 536 34 90
  • E-mail: jaszainj@gmail.com
  • Web: www.p-dmi.hu

Kategória

Gyártógépek: azaz a rész- vagy készterméket előállító gépek

A gép funkciója

‘- Kis méretű, speciális lemezalkatrészek, és bármilyen egyéb alkatrész gyártására, mely szabványosított csatlakozófelületű szerszámokkal gyártható.
– Háromféle automata üzem funkció (3-féle gyártási technológia): 1. stancolás: nyitott ajtós üzem, munkatérből kilógó alkatrészek, sávhulladék nélkül kivágható lemezalkatrészek gyártására.
2. szálanyagkezelés: kivágás lyukasztás lemezsávból, vagy szalagtekercsből, folyamatosan zárt munkaterű üzem, adagolás az oldalburkolat kivágásain keresztül.
3. sajtolás: ciklus szerint nyíló, záródó munkatérajtó, kisebb alkatrészekhez, egyedi kialakítású, kazetta rendszerű sajtolószerszámmal.
– TMK üzemmód: speciális, karbantartási feladatok segítésére.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

‘- A berendezés sorozatgyártás gyártóüzemi körülményeinek megfelelően kialakított.
Biztonságtechnika: 4-es fokozatú (legszigorúbb) biztonságtechnikai osztálynak megfelelő kialakítás, hogy szakképzetlen, betanított munkaerő általi használatra alkalmas legyen.
– Szerszámai szabványon alapuló blokkszerszámok, szerszámkódolással, 5 bites kóddal azonosítva. A kódolásnak köszönhetően, átálláskor a szerszámok paramétereit nem kell állítani, azt a vezérlés változótáblája tartalmazza.
Változótábla adatok: 1. automata funkcióban (stancoló üzem, zárt ajtós üzem, sajtoló üzem),
2. Az alkalmazott szerszámok munkalökethatárai (ciklusidő megtakarítás, ha csak a minimálisan szükséges munkalökettel dogozik a gép), 3. szerszám csatolási magasság a présfejhez.
– 31 db szerszám adatai paraméterezhető fel, illetve tesztelhető, paramétereik finomíthatók kézi üzemmódban.
– Az átállás tanítóképernyős, lepésnyugtázós (lépésenként ad utasítást a dolgozónak, hogy épp mi az aktuális feladata az átállási művelet során), a lépések szenzorosan ellenőrzöttek, és vagy elvégzésük után nyugtagomb segítségével válthatunk a következő lépésre.
Így a betanítatlan dolgozó is képes a szerszámcserére.
– Szinte teljesen szerszám mentes átállás (csak a felső szerszám szabványos rögzítéséhez kell 1 db 6-os imbuszkulcs).
– Kézi üzemmód: szerszám tesztelés, új szerszám paramétereinek bevitele.
– Kulcsos üzemmód választás (automata üzem állásban a kulcs kivehető) a sori dolgozó, csak automata üzemben használhatja a gépet.
– Kucsos üzemmód váltó állásának megfelelően, csak a választott üzemmód képernyője elérhető az érintőkijelzőn (a nem a választott funkciónak megfelelő üzemképernyő megnyitása tiltott).
– Többfunkciós kialakítása ellenére a gép bővíthető szálelőtolóval is.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

Kis sorozatú, szinte egyedi lakótér kialakítású, lakókocsik és lakóautók speciális lemezalkatrészeinek gyárthatósága, sorozatgyártás körülményei között, szakképzetlen, szakipari műhelyberendezés kezelésére alkalmatlan képzettségű, sori kezelőszemélyzettel.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: