Archívum: 2022

Függőleges tengelyű mágneses koptató-csiszoló berendezés

A tervező neve

Dr. Kodácsy János, Dr. Kovács Zsolt
  • Cégnév:
  • Tel.: 36205322092
  • E-mail: kovacs.zsolt@gamf.uni-neumann.hu
  • Web: https://ijat.hu/

Kategória

Gyártógépek: azaz a rész- vagy készterméket előállító gépek

A gép funkciója

A függőleges tengelyű tartályos mágneses koptató-csiszoló gép (Magnetic Barell Deburring Machine, MBDM) egyaránt alkalmas mágnesezhető és nem mágnesezhető, kisméretű (max. 25x25x25) finommechanikai alkatrészek termelékeny sorjázására.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A hagyományos forgódobos és centrifugál koptató-csiszoló eljárásokhoz képest tartály nem forog, nincsenek kiegyensúlyozási problémák, így nagyobb lehet az anyagleválasztási sebesség, csökken sorjázási idő. A hasonló, a nemzetközi kereskedelemben beszerezhető berendezésekkel (pl. Spiner gépcsalád) csak nem mágnesezhető alkatrészek munkálhatók meg.

A mi gépünk működtetéséhez nincs szükség olyan környezetszennyező adalékanyagra, ami a tartályfeltöltést és -ürítést is bonyolítja. Mivel az összehasonlításhoz említett gépek állandó mágnessel működnek, nincs mód a töltet átrendezését, az egyenletesebb koptatást biztosító időnkénti folyamatmegszakításra, az elektromos tápegység automatikus ki-be kapcsolására. Ezenkívül fluxusnak a légrésen, az asztalon és a tartály alján is át kell hatolni, ami rontja a tartályban kialakuló térerősséget, az anyagleválasztás hatásfokát.

A világon legelterjedtebb Spiner gépek elvi vázlata a https://www.cutting-tool-supply.com/earth-chain/spinner/diagram.htm linken, az egyik gép működésének videófelvétele a https://www.youtube.com/watch?v=CdZajboC_SI linken látható.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

A sorja intenzív eltávolítása a gépgyártás „örökzöld” témája, hiszen a mai precíziós alkatrészgyártási technológiák legtöbbje (forgácsolás, hideg és meleg képlékenyalakítás, öntés, lézeres és vízsugaras vágás…) is „termel” valamilyen nagyságú sorját – ha az csupán mikrosorja is –, ami akadályozhatja az alkatrészek beépíthetőségét, használhatóságát. A sorja minimalizálása mellett továbbra időszerű annak hatékony eltávolítása, a sorjázási eljárások és berendezéseik tökéletesítése. Erre hivatott a Függőleges tengelyű mágneses koptató-csiszoló berendezés.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: