Pályázat: 2024

Folyamatos üzemű hajórakódó állomás

A tervező neve

Kövesdi László
  • Cégnév: 3B Hungária Kft.
  • Tel.: +36 70 489 4466
  • E-mail: info@3bh.hu
  • Web: https://3bhungaria.hu/

Kategória

Anyagmozgatás, anyagtárolás gépei

A gép funkciója

A folyamatos üzemű hajórakódó állomás, a kiszolgáló rendszerével együtt, gabonaszállító hajók berakódását végzi.
A gép innovatív eleme, a kikötőkben megszokott látványt nyújtó, darualvázra épített teleszkópos szállítószalag. A két darab, egymástól függetlenül mozogni képes, vázegység lehetővé teszi a kikötött hajó teljes szélességében történő egyenletes és folyamatos rakódását. A gép hossza, minden váztag teljesen kitolt állapotában, 60,2 m.
Az állomás, az önjáró futóművek segítségével, a hajó mellett hosszirányban is képes haladni, így biztosítva a rakódás folytonosságát.
A rendszer szállítási teljesítménye 1000 m3 /óra, ez 750 -780 tonna gabona berakódását jelenti óránként.
A gép jelenleg összeszerelés alatt áll a helyszínen. Átadása 2024 szeptemberében lesz.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A gép nagy mozgási lehetőségeivel csökkenti a nagy befogadóképességű tengerjáró hajók (akár 100 000 m3) berakódási idejét. Biztonságosabbá teszi a folyamatot azzal, hogy a hajókat kevesebbet kell a kikötőben mozgatni. A gép orrán található ejtőcső, az anyagáram irányítása mellett, a kiporzás csökkentésére is szolgál. A rendszer kiporzásra hajalmos helyein porelszívóval van ellátva és a teleszkópos szalagok fedettek is. Így a gép környezetkímélőbb üzemelésre képes.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

Megrendelőnk jelentős szereplő a gabonakereskedelemben. Számára nagyon fontos a szállítóhajók gyors és költségkímélő rakódása, a környezeti terhelés minimalizálása mellett.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: