Archívum: 2023

Élhajlító szerszám cserélő rendszer robot számára, automatizált élhajlító cellához

A tervező neve

Koncz Edvárd, Major István, Pekárik János
  • Cégnév: PMT Szerszámgép Zrt.
  • Tel.: +36 30 639 5826
  • E-mail: pekarik.janos@pmtgep.hu
  • Web: www.pmrobot.eu

Kategória

Gyártógépek: azaz a rész- vagy készterméket előállító gépek

A gép funkciója

A robottal automatizált élhajlító celláknál sok esetben szükség van az élhajlító szerszámok automatizált cseréjére is. A robot egy e célra kialakított speciális pneumatikus megfogóval (gripperrel) fel tudja venni és rögzíteni az e célra kialakított élhajlító szerszámot. Így stabilan megfogva ki tudja venni az élhajlító gépből, majd behelyezni az élhajlító szerszám tárba. Onnan felvéve a másik szerszámot be tudja helyezni az élhajlító gép speciális pneumatikus élhajlító szerszám rögzítőjébe pontos pozícióba. Tehát rövid idő alatt az egyes alkatrészek gyártásához az élhajlító gép teljes felszerszámozását el tudja végezni, úgy, hogy nem kell hozzá képzett szakember, nem kell a szerszámok pontos pozícióját méregetni. Az automatizált rendszer tartalmazza az élhajlító szerszám megfogó grippert, annak a tárhelyét, az élhajlító gépre felépített speciális robotos kezelésre alkalmas pneumatikus felső és alsó élhajlító szerszám rögzítő rendszert, és az élhajlító szerszámok tárhelyét.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A világon elsőként oldottuk meg az US (Amada-Promecam) élhajlító szerszámrendszer robotos cseréjére való alkalmasságát. Ez a világon legáltalánosabban használt élhajlító szerszám és szerszám rögzítő rendszer. Eddig csak a WILA rendszer volt alkalmazható automatizált élhajlításhoz, azonban ez nagyon drága beruházási szempontból, és a későbbi szerszámkészlet bővítése szempontjából is. Amiben jelentős különbség a jelenlegi megoldásokhoz képest, hogy a mi élhajlító szerszám megfogó gripperünk sokkal kisebb, sokkal egyszerűbb, könnyebb (ez a robot terhelhetősége szempontjából nagyon lényeges szempont), így sokkal olcsóbb, jelentősen egyszerűbb a karbantartása is. További előnye, hogy a sztenderd szerszámokon kevés átalakítást kell végezni az automatikus cserére alkalmassá tételhez. Akár meglévő élhajlító szerszámok is átalakíthatók erre a célra úgy, hogy a manuális használatra is teljesen alkalmasak maradnak. Ez teljesen újdonság az egész világon, ilyen rendszert még senki nem fejlesztett ki. Az egyszerűsége és a szerszámrendszer miatt lényegesen helytakarékosabb, mint a ma piacon lévő megoldások. A kifejlesztett rendszer kettő nemzetközi szabadalommal védett.

Tools for Your Future. Eszközök az Önök jövőjéhez.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

A robottal automatizált élhajlító cellákon a világon eddig kizárólag a WILA élhajlító szerszám rendszert alkalmazták. Azonban ez igen drága, bonyolult, a KKV szektor vállalkozásai részére kevéssé megfizethető, ma a cégek kis hányada alkalmazza. Így merült fel az igény, hogy jelentősen költségtakarékosabb megoldás kell az automatizált rendszereknél is. Ezért döntöttünk az US (Amada-Promecam) rendszer automatizálhatóságának a megoldása mellett. Igényként merült fel a vevők részéről, hogy jó lenne, ha a cégeknél meglévő nagy élhajlító szerszám készlet is alkalmazható legyen az automatizált rendszerhez is, kis költség ráfordítással. A KKV szektor cégei számára igény, hogy a rendszer egyszerű és kis helyigényű legyen. Ezeket a vevői igényeket, elvárásokat a rendszerünk tökéletesen megoldotta.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: