Pályázat: 2024

3D koordináta mérőgép

A tervező neve

Matulay Dávid, Lovász András
  • Cégnév: Matulay Innovations Kft.
  • Tel.: +36 30 376 0871
  • E-mail: david@matulay.com
  • Web: www.matulay.com

Kategória

Kísérleti, laboratóriumi berendezések, mérőeszközök, tesztpadok, teszt berendezések

A gép funkciója

Alkatrészek nagy pontosságú 3 dimenziós méretellenőrzésére alkalmas berendezés. A szokásos GD&T mellett képes a munkadarab pontjait a CAD-hez hasonlítani, az eredményeket grafikus jegyzőkönybe menteni. Rendelkezik hőkompenzációval, porvédelemmel, ezért a gyártás közelébe is telepíthető, nem igényel szigorúan szabályozott laborkörülményeket.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

Kelet-Közép-Európában eddig még nem terveztek mérőgépet. Más mérőgép gyártókkal ellentétben mi automatizálásra teljesen előkészített berendezésekkel szeretnénk segíteni vevőinket. Beépített munkadarab nullponti rendszerrel, a gépvezérlőhöz csatlakoztatott PLC-vel, érzékelőkkel, kódolvasóval, jelzőlámpával. Kézi vagy robotos munkadarab betöltéssel. Úgy alakítottuk ki a mérőgépet és a főprogramot, hogy az operátor gombnyomás és komolyabb előképzettség nélkül képes indítani a méréseket: a mérendő alkatrészek megfogóit RFID-vel láttuk el, a felhelyezést szenzorral figyeljük, a munkalámpa fényjelzései segítik és biztonságossá teszik a gépkezelők munkáját, de szükség esetén fényfüggöny is csatlakoztatható a vezérlőhöz.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

Kihagyták a koordináta mérőgépeket az ipari automatizálásból, pedig egy termeléshez közel helyezett, rugalmas és egyszerűen használható automata mérőberendezés a következő előnyöket kínálja:

1. Rövid betanulási idő.
2. Csökken a termékminták mérésének átfutása.
3. Javul a mérések ismételhetősége és reprodukálhatósága.
4. Bérköltség és képzési idő takarítható meg.
5. A mérési eredmények nem függnek a munkavállalók képességeitől, ítélőképességétől.
6. Csökken a projektek szerszámozási költsége (nincs szükség összetett ellenőrző formákra, készülékekre, mérőórákra, idomszerekre).
7. Korábban észlelhetők a gyártási folyamat változásai, ezért a selejtszám és a reklamációk csökkenthetők.
8. Összeköthető termelési rendszerekkel, adatbázisokkal.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: