Pályázat: 2024

3D Betonnyomtató

A tervező neve

Ézsiás Gergő, Balla Norbert, Krepler Benedek
  • Cégnév: IQ Kecskemét Kft. és dvb Kft.
  • Tel.: +36305095751
  • E-mail: ezsias.gergo@iqkecskemet.hu
  • Web: https://iqkecskemet.hu/ ; https://www.dvb-szeged.hu/#kesz

Kategória

Teljes gyártósorok, üzemi-, kisüzemi technológiák

A gép funkciója

A gép funkciója többek között a bonyolultabb geometriák gyors és költséghatékony gyártása. Segítségével akár organikus/ szoborfelületek gyártása is lehetséges. A betonnyomtató saját betonüzemében előállítja a speciális nyomtatásra használható betont, majd ezt egy habarcspumpán és flexibilis csővezetéken keresztül a nyomtatófejbe továbbítja. Itt egy extruder egység juttatja ki a speciális fúvókán keresztül a tárgyasztalra a betont. A speciális simító és homogenizáló egységek segítségével a beton látszó széleit simítani képes. A nyomtató a függőleges tengely mentén, rétegenként alakítja ki a tárgy végleges formáját. A belső kitöltés állítható az igényeknek megfelelően. A rétegek vastagsága állítható, így íves felületek esetén kisebb ellépéssel finomítható a kinyomtatott munkadarab modell hűsége. A nyomtatás befejeztekor a cserélhető tálcával ki lehet emelni a kész darabot és áthelyezni egy tároló területre, ahol a beton kötése végbemehet. Eközben egy üres tálcát visszahelyezve a gép képes a következő munkadarabot nyomtatni.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

Speciális nyomtatófej segítségével, egyenletesebb felületet is el lehet érni, így több felhasználási területre nyílik lehetőség.
A gép speciális anyagkeverékkel dolgozik, amely saját fejlesztés árán jött létre, ezt a telephelyen elhelyezett direkt keverő elő tudja állítani a nyomtatáshoz.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

Az építőiparban a szakképzett munkaerő hiánya jelentősen előre mozdította a gép megalkotását, de ezen felül a környezettudatosság, az új design ötletek megvalósítása az építőiparban és a lakhatási válság kezelése is közrejátszott a döntésben. A fent említett problémákra megoldást nyújt, kivéve a lakhatási problémát, ott még törvényi hátteret kell kialakítani a nyomtatható lakások/házak témakörben.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: