Pályázat: 2024

Ultragyors hőkezelő berendezés

A tervező neve

Prof. Dr. Sidor Jurij, Dr. Borbély Tibor, Lajber Kristóf
  • Cégnév: ELTE IK Savaria Műszaki Intézet
  • Tel.: +36204504131
  • E-mail: bt@inf.elte.hu
  • Web: http://smi.inf.elte.hu/

Kategória

Kísérleti, laboratóriumi berendezések, mérőeszközök, tesztpadok, teszt berendezések

A gép funkciója

A hagyományos hőkezelésnél a hevítés viszonylag lassú folyamat (percek – órák), a hőkezelést követően 20-30 μm átmérőjű szemcseméret alakul ki.
Ultragyors hőkezeléssel (ahol a felmelegítés másodperc töredéke – másodpercek alatt történik) 2-3 μm méretű szemcsék keletkeznek, ez pedig a folyáshatár, a szakítószilárdság és a keménység jelentős növekedésével jár, a plaszticitás (képlékenységi potenciál) csökkenése nélkül.
A berendezés 100…1000 °C/s hevítési sebességet képes biztosítani a fém fajtájától, azon belül az ötvözet típusától függően.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

Az ipari gyakorlatban a hőkezelésnél a felhevítéshez szükséges hő sugárzással adódik át a munkadarab felületére, onnan pedig hővezetéssel terjed a belseje felé. Ennél a berendezésnél viszont a mintadarabon átfolyó elektromos áram hatására, az elektromos ellenállás miatt, a mintadarab anyagában keletkező hő teljes térfogatában, nagy sebességgel melegíti fel azt. Így a gyors hevítés és az egyenletes hőmérséklet-eloszlás miatt, finomabb és homogénebb szövetszerkezet keletkezik.
Az elektronikus szabályzási rendszer segítségével a hevítési sebesség egzakt módon beállítható, viszont az ipari gyakorlatban ez nagy kihívással jár.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

A cél a hőkezelésnél az ultragyors hevítéssel elérhető jobb szilárdsági és keménységi jellemzőkkel rendelkező szövetszerkezet elérésének megvalósítására irányuló kísérletekhez használható berendezés megvalósítása volt.
A hevítési sebesség változásnak és a lehűtés időbeni lefolyásának a mechanikai tulajdonságokra gyakorolt hatásai vizsgálhatók a berendezéssel.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: