Pályázat: 2024

tuliPán – innovatív szélenergia hasznosítás

A tervező neve

Petrovics István
  • Cégnév: magánszemély
  • Tel.: +36308937192
  • E-mail: istvanpetrovics@yahoo.com
  • Web:

Kategória

Kísérleti, laboratóriumi berendezések, mérőeszközök, tesztpadok, teszt berendezések

A gép funkciója

A gép nem a szó szoros értelmében vett célgép, de célja az energiatermelés.
Projekt megnevezése: tuliPán
Ez egy fejlesztés alatt álló gépcsalád.
A gépcsalád a szél lökéseit hasznosítja, abból elsősorban elektromosságot, másodsorban használati meleg vizet, a gépcsoport egyik tagja pedig sűrített levegőt, prés levegőt állítana elő, és ami talán a legfontosabb, hogy mindezt hangtalanul és forgó mozgás nélkül tenné!
Hogy ez miért is fontos? Egyrészt a közel 150.000 madártetem miatt, ami jelenség okozója a szélturbinák rotorjainak forgása!

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

Ez a típusú széllökés-generátor ki fogja küszöbölni a jelenleg piacon kapható, háztáji és ipari méretű szélgenerátorok, szélturbinák összes negatív tulajdonságát! Konstrukcióját, formavilágát tekintve is innovatív valamint merőben eltér az eddig a piacon megvásárolható típusoktól.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

Észrevehetően megváltozott a szél munkája, energiájának tulajdonsága, megszűnőben vannak az állandó sebességgel ‘fújó’ szelek, inkább lökéseket tapasztalunk világszerte, viharos erősségűeket. Ezeket a lökéseket, viharokat egyre nehezebben tudják lekezelni a rotorral ellátott, forgó turbinák, meghibásodnak, tönkremennek.
Jelenleg a piacon fellelhető szélgenerátorok túlnyomó többsége forgómozgással állítanak elő elektromos áramot.
Az igény ennek a forgómozgásnak az elhagyása, így az ezzel járó akár gyártási nehézségek, akár használatból eredő – telepítés, élővilágra gyakorolt negatív hatások, szociális zavaró tényezők (pl. hangszennyezés) – problémák kiküszöbölése!
További előnyei a forgó típusokkal szemben: viharbiztos; zárt egységet alkot, így a környezeti tényezőknek maximálisan ellenáll.
Nagyot gondolva, a Marsi energiatermelésben is fontos szerephez juthat, kihasználva a meteoritok által létrehozott kráterek lejt szeleit.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: