Pályázat: 2024

Töltőcsatlakozó fröccsöntő cella automatizálása

A tervező neve

Holik László
  • Cégnév: Revo-Tec Gépipari Kft.
  • Tel.: +36205271102
  • E-mail: krisztian.fekete@revotec.hu
  • Web: www.revotec.hu

Kategória

Gyártógépek: azaz a rész- vagy készterméket előállító gépek

A gép funkciója

Egy fröccsöntő berendezés automatizálása, mely töltőcsatlakozó gyártást végez ún. overmolding technológiával. A cella legfontosabb feladata a föccsöntő berendezés alapanyaggal való üzembiztos ellátása rövid ciklusidővel és azzal az alapkövetelménnyel, hogy a gyártási idő során minimális logisztikai töltésigénnyel a leghosszabb ideig tudjon dolgozni megállás nélkül a berendezés. Ennek kielégítésére a cella lehetővé teszi az alapanyag betöltését a cella automata üzeme mellett is.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A Megrendelő gyártóegységének elrendezése nagy mértékben korlátozta a cella befoglaló méreteit, ami komoly fejtörést okozott a tervezőnek a nagy számú alkatrész manipulációjának megoldásához, a berendezés layout kialakításához.
További érdekessége a feladatnak, hogy a cellában készülő különböző típusú termékek közti eltérés olyan kicsi, ami szintén nehezítette az alkatrészkezelést és olyan fejlesztéseket igényelt, melyekre nem volt elérhető alternatívája a kereskedelmi forgalomban.
A belső anyagáramlás megvalósításához speciális megfogók fejlesztésére volt szükség, illetve olyan effektor kialakítása, mely illeszkedik a cella és az átrakó asztal geometriájához

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

Az elektromos autók számának megugrása magával hozta a beépülő elemek (így a töltőcsatlakozó) iránti megnövekedett igényeket is, mely a gyártói kapacitás expanzióját eredményezte.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: