Pályázat: 2024

Szín szerinti válogató gép

A tervező neve

Célgép tervezője: Tari Gábor Digitális ikertestvér: am-LAB - am-LAB (Takács Ádám, Könczöl Boldizsár, Gál Gyula, Tolner Ferenc, Magyarfalvi Márton, Győrffy Milán)
  • Cégnév: Célgépgyártó: Metrik Mérnöki és Célgépgyártó kft. Megrendelő, és digitális iker készítője: Am-lab
  • Tel.: +36706247183 (Gábor) +36303302112 (Attila)
  • E-mail: gepesz.gabor@gmail.com joos@am-lab.hu
  • Web: metrik.hu amlab.hu

Kategória

Kísérleti, laboratóriumi berendezések, mérőeszközök, tesztpadok, teszt berendezések

A gép funkciója

A berendezés egy SMC SIF-400 gyártósor kiegészítő eleme, amin főleg szoftveres megoldásokat mutat be a partnerünk a gyártó cégek felé. A gyártósor végén az összekeveredett színes golyókat szín szerint szétválogatja. Cél volt, hogy a berendezésről digitalis ikertertvér (digital twin) készüljön, ami meg is valósult.
A digitalis iker Mixel Reality környezetben került megvalósításra, szoftveresen. Komplex fizikai számítások és szimulációk útján jött létre. A vizuális megjelenéshez Unity fejlesztőplatformot használtunk. A cél az volt, hogy szinkron módon tudjon működni a fizikai és virtuális gép, illetve a virtuális gépen legyen lehetőség a gép működési határain túl is tesztelni az eszközt.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A szín válogatást kompakt méretben, egyszerű és megbízható mechanikus felépítéssel valósítja meg.
A digitalis iker segítségével be lehet mutatni a fizikai gépet bárhol a világon, illetve akár vezérelni is van lehetőség. Továbbá szimulációs módban oly módon tesztelhető a gép, amivel a valóságban lehetséges, hogy kárt okoznánk benne, de mivel csak egy szoftveres digitalis ikerről van szó, ezért nem tesszük tönkre így a gépet.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

Gyártási hatékonyságnövelés, edukáció

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: