Archívum: 2023

Robottal automatizált élhajlító cella

A tervező neve

Koncz Edvárd, Major István, Pekárik János
  • Cégnév: PMT Szerszámgép Zrt.
  • Tel.: +36 30 639 5826
  • E-mail: pekarik.janos@pmtgep.hu
  • Web: www.pmrobot.eu

Kategória

Gyártógépek: azaz a rész- vagy készterméket előállító gépek

A gép funkciója

A robotos élhajlító cella ellátja a lemezalkatrészek teljesen automatikus hajlítási műveleteinek az elvégzését és az automatikus élhajlító szerszám cserét is. A pontos pozícióba rakásként elhelyezett kivágott lemezterítéket felveszi, pozicionálja, lemezvastagságot mér, elvégzi a hajlítási műveleteket, közben átfog ha szükséges akár hány alkalommal, majd a kész lehajlított alkatrészt elhelyezi az alkatrész jellegének megfelelő tárolóra, tárolóba. A sorozatgyártás megkezdésekor elvégzi az élhajlítógép felszerszámozását a gyártási műveleteknek megfelelően. Az élhajlító szerszám cserét akár két hajlítási művelet között is el tudja végezni. Az élhajlító cella minden korlátozás nélkül alkalmas manuális munkavégzésre is. Fejlett CAD/CAM szoftverrel programozható.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A ma piacon lévő robotos élhajlító cellákat multik gyártják multik részére. Az általunk kifejlesztett automatizált élhajlító cella kimondottan KKV szektor vállalatai részére lett fejlesztve, maximálisan figyelembe véve ennek a szektornak az igényeit. Költségtakarékos úgy beruházási érték, mint üzemeltetési költség tekintetében. Kis helyigényű, mivel a robot az élhajlító géppel egy egységet képez, a robot a gépre van építve. Univerzális használatú, mert a cella 15 másodperc alatt átállítható automatikus üzemről manuális üzemeltetésűvé és vissza. A világon legáltalánosabban használt, kedvező áru szerszámrendszerrel – az US (Amada-Promecam) – dolgozik. A cella feladatra szabható, sok kiegészítővel rendelkezik, melyek későbbiekben is adaptálhatók a rendszerhez, nem kell mindent megvenni az elején. Nagyon könnyen megtanulható CAD/CAM szoftverrel igen gyorsan programozható. Alkatrész jellegétől függően már 100 – 500 darabtól gazdaságos a használata.

Tools for Your Future. Eszközök az Önök jövőjéhez.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

Egyre több cég keresett meg avval a problémával, hogy lenne megrendelésük nagyobb mennyiségű alkatrészek gyártására, azonban az élhajlító gépek kezelésére nem hogy szakembert, de semmilyen képzettségű munkavállalót nem találnak. A ma piacon lévő automatizált élhajlító cellák a KKV szektor vállalkozásai részére nagyrészt megfizethetetlen árszinten vannak, soha meg nem térülő beruházást jelentenének. Ezért döntöttünk ennek a szektornak a céljait kiszolgáló automatizált élhajlítógép kifejlesztéséről. Kevesebb és más képzettségű munkaerőre van szükség a rendszer működtetéséhez, főleg fiatal mérnökökre, amit szívesebben vállalnak a fiatalok. Csökkenti a viszonylag nehéz és monoton kézimunka igényt, jelentősen növeli a munkavégzés munkabiztonságát (az élhajlítás egy veszélyes munkafolyamat).

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: