Pályázat: 2024

Raklap szegező robotcella

A tervező neve

ENTRA-SYS Kft. – Imre Szilárd (gépész tervező), ENTRA-SYS Kft. – Koltai Attila (projektvezető), 3i Kft. – Polyák Gábor (elektromos tervező), 3i Kft. – Bakos László (projektvezető)
  • Cégnév: ENTRA-SYS Kft.
  • Tel.: +36309380158
  • E-mail: koltai.attila@entra-sys.hu
  • Web: www.entra-sys.hu; www.3i.hu

Kategória

Gyártógépek: azaz a rész- vagy készterméket előállító gépek

A gép funkciója

A robotcella, sablonba előkészített raklap elemekből kész raklapot szegez, a raklapokból szállításra/tárolásra alkalmas rakatot épít, majd a kész rakatot a cellán kívülre továbbítja.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A szegezési, rakat építési és különböző technológiai paraméterek a berendezés érintőkéternyőjén módosíthatóak. Egy új raklap szegezési és rakat építési recept felvétele vagy esetleges paraméter módosítás nem igényel programozói vagy különlegesebb gépbeállítói szaktudást.
A robot a raklapokból normál módon egymásra rakva, vagy helytakarékos módon összeforgatva is képes rakatot építeni.
A robot fejen elhelyezett szenzoroknak köszönhetően az esetleges hibák kiszűrhetőek. A szegező fejek pozícióit analóg útadó figyeli, így ütközés vagy szeg beakadás esetén bekövetkező beszorulás esetén a folyamat megáll. A szegtárak leürülését figyelő szenzorok a belőtt szegek számlálására is alkalmasak, ezért akár 1 db kihagyott szegbelövés esetén is figyelmeztetés küldhető a hibás szegezésről.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

Problémát jelentett az egyedi raklapok kisebb számban történő gyártása, mivel ezeket csak egyedi sablonokkal és kézi gyártással lehetett megoldani.
A robotcella segítségével ez leegyszerűsíthető, mivel a szegező sablon rugalmasan beállítható különböző raklapokhoz, valamint a robot szegezési pozíciói is egyszerűen testre szabhatók.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: