Archívum: 2022

QW csaphegesztő automata

A tervező neve

Paszternák László, Paszternák Gergely, Iván Zoltán
  • Cégnév:
  • Tel.: +3693 519 018
  • E-mail: info@qualiweld.hu
  • Web: www.qualiweld.hu

Kategória

Gyártógépek: azaz a rész- vagy készterméket előállító gépek

A gép funkciója

A QW Csaphegesztő automata alapvető feladata, hogy a tárgyasztalra helyezett lemezalkatrészre hegesztőcsapokat lőjön fel előre programozott X-Y-Z koordinátára. A gép szállítható 1, 2, 3 vagy 4 hegesztőfejes változatban, fejenként 1, 2 vagy 3 csapadagolóval. A csapadagoló lehet automata és manuális is.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

Speciális tulajdonságok, kiegészítők, amikkel a berendezés rendelkezik:

Lézeres pozíció-meghatározás
Nagyméretű munkaasztalon kisméretű alkatrészek hegesztése esetén, amennyiben az alkatrészt minden esetben a kezelhetőség és a gyors munkavégzés érdekében a legoptimálisabb helyen szeretné rögzíteni, lehetőség nyílik az alkatrész pozíciójának lézeres meghatározására 0,01 mm pontossággal. Ezt minden gyártó csak többszöri hegesztési próbával és az azt követő méretellenőrzéssel oldja meg, mely jelentős költségráfordítással és munkaidőigénnyel jár.

Adatátviteli rendszer
Nagyméretű munkadarabokon nagyszámú csapok felhegesztése esetén a hegesztési koordináták manuális adatbevitele magában hordozza a tévesztés lehetőségét. Ezen esetleges hibalehetőséget küszöböli ki az adatimportáló modul, mely bármelyik 2D, illetve 3D tervezőprogram által generált CSV típusú adatállományt képes beimportálni, így a hibák elkerülése mellett jelentő programkészítési időmegtakarítás érhető el.

Grafikus alkatrész-megjelenítés
A hegesztés során számtalan külső körülmény befolyásolhatja a hegesztés minőségét (alapanyag felületi tisztasága, felületi mechanikus sérülése, stb.)., mely a kötés nem megfelelőségét okozhatja. Sok felhegesztett csapot tartalmazó alkatrészek eseti javításakor a hibásan felhegesztett csap újbóli hegesztésének elvégzéséhez csak a hegesztési programot készítő technológus tudja a megfelelő programlépést kiválasztani, a gépkezelő nem. Az alkatrészek grafikus megjelenítésének köszönhetően a mi berendezésünknél a gépkezelő egérkurzor segítségével a képernyőn kiválasztja az újból felhegesztendő csapot, így a program automatikusan arra a programsorra lép, ahol az adott csap felhegesztése történik. Így kézi üzemmódban az adott csap felhegesztésével a javítás problémamentesen elvégezhető.

Minőségellenőrző modul
Hegesztés során lehetőség van a hegesztési paraméterek tárolására, a hegesztési varratok mechanikai vizsgálat nélküli minősítésére. Az így készült TXT dokumentumok jegyzőkönyvként szolgálhatnak azon megrendelők számára, akik igénylik a hegesztési folyamat teljeskörű dokumentálását.

Internetes távfelügyeleti modul
Természetesen a külföldi, de a magyarországi értékesítésnél is fontos a vevői kérésekre történő gyors reagálás. Ennek biztosítása érdekében a berendezés a világ bármely részén azonnal elérhető internetes kapcsolat révén. Így akár az egyes feladatok programozását illetően, akár távfelügyelet biztosítása és hibaelhárítás végzése érdekében azonnal partnereink rendelékezésére tudunk állni.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

A magyarországi lemezmegmunkáló cégek között is egyre több vállalat kap megrendeléseket különleges igényekkel. Ez általában külföldi megrendelő által kért munkát jelent, ahol az elvárások megkövetelik a precíz, automatizált gyártási folyamatot. A csaphegesztés terén erre a feladatra eddig csak nyugat-európai gyárak termékei léteztek, ezek pedig a magyar piac szempontjából nagyon gyakran túl drágák voltak. Ebből adódott a feladat, tervezni, elkészíteni, és első lépésben a magyar piacot ellátni egy olyan automata csaphegesztő berendezéssel, ami műszaki tudásra teljes mértékben megfelel a nyugati elvárásoknak, árban viszont megfizethető a hazai vásárlók számára is.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: