Archívum: 2022

Öntési tuskó felületi egyenetlenség-mérő 3D

A tervező neve

Simon Ervin
  • Cégnév:
  • Tel.: +36 20 4141949
  • E-mail: simon.ervin@vision-experts.hu
  • Web: www.vision-experts.hu

Kategória

Kísérleti, laboratóriumi berendezések, mérőeszközök, tesztpadok, teszt berendezések

A gép funkciója

A berendezés 1,6m széles 0,5m magas és 5,5 m hosszú, ~12 tonna tömegű alumínium öntési tuskó felületi egyenetlenségét méri 0,1mm pontossággal a síkra marás előtt.

A rendszer 5 db 3D képet készítő kamerát tartalmaz, amelyek a térben össze vannak kalibrálva egymással, így az 5 kamera képe egyetlen, nagy felbontású 3D képpé áll össze.

A 3D képen a VEXiS mérőprogram meghatározza a legmagasabb és legalacsonyabb területeket, majd az adatokat továbbítja a maró vezérlőjének.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A kívánt pontosság elérése érdekében 5db kamera kapott helyet a mérőfejben, amely ±0,02mm visszaállási pontossággal mozog függőlegesen a tuskó felett, az adott tuskó vastagságának megfelelően (250mm – 500mm).

Olyan tartószerkezetet igényelt a feladat, amely kis karbantartási munkák elvégzésekor oldalra húzható, de a nagyobb munkáknál teljesen eltávolítható. A mérőfej visszaszerelése után a berendezést kalibrálni kell, amit a gépkezelőnek is végre kell tudni hajtania. A kalibrációs eljárást ezért szétbontottuk egy manuális és egy automatikus részre. A manuális részt csak szakemberek végezhetik el (ez kb. 4-5 óra időt igényel), az automatikus részt a gépkezelő is aktiválhatja (kb. 5 perc).

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

Az alumínium tuskók vertikális félfolyamatos öntéssel készülnek. Az olvadék hűtési sebessége hatással van a szemcseszerkezet finomságára és ezáltal az anyag mechanikai tulajdonságára. A tuskó felületén így kialakul egy kéreg, melyet marással távolítanak el. A marófej átmérője 2 m. A tuskó deformitása (görbesége) miatt sokkal több anyagot távolítottak el a tuskóból, mint a kéreg. A berendezés megméri a tuskó legalacsonyabb és legmagasabb pontját.

A képen a színek a magasságértékeknek megfelelően változnak a kéktől (alacsony) a pirosig (magas). Ezen adatok tudatában nem csak a kérget tudják pontosan lemarni, hanem meg tudják határozni, hogy egy vagy két lépésben végzik el a marást, ugyanis a maximális fogásmélység 25mm.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: