Pályázat: 2024

Online olajdiagnosztikai és olajtisztító rendszer

A tervező neve

Kertay Nándor, Sebők Péter, Sztanek Péter
  • Cégnév: Tribologic Kft
  • Tel.: +36309216639
  • E-mail: info@tribologic.hu
  • Web: www.tribologic.hu

Kategória

Gyártáselőkészítés gépei: alapanyag és nyersanyagfeldolgozás

A gép funkciója

Egyedileg kifejlesztett termékünk egy komplex, online ipari olajdiagnosztikai rendszer, amely egy karosszériaelem-présműben telepített minden olajos tápegység (18 db) real-time olajállapot ellenőrzését automatikusan elvégzi. Az adatok az egyes tápegységektől RS485 szabvány szerinti, több száz méter hosszú vezetékes adatkommunikációs hálózaton érkeznek az ún. kommunikációs szekrényekbe (összesen 3 db), amelyek vezeték nélküli adatkommunikációval juttatják el a mérési adatokat szerverünkre. A diagnosztikai rendszer képes az olajok ISO 4406:1999 vagy NAS 1638, illetve SAE AS 4059 szabványok szerinti tisztaságát, relatív víztartalmát (telítettség%) és hőmérsékletét (°C) méri, ugyanis ezek a biztonságosan mérhető legfontosabb kulcsjellemzők egy hidraulikus rendszerben az olajállapotot illetően. Online felületünkre ügyfelünk egyedi belépési kóddal léphet be, és ott hozzáfér az egyes tápegységek aktuális olajállapot jellemzőihez, de letöltheti a hisztorikus adatokat is. Az online felületen riaztási e-mail címet is megadhat az ügyfél, és a rendszer az olajjellemzők kritikussá válása esetén riasztást generál a karbantató személyzet részére. A két legnagyobb, több mint 10 ezer liter olajat tartalmazó tápegység esetében mellékáramkörű szűrőkocsikat is készítettünk az ügyfél részére, ezek közvetlenül a tápegység mellett vannak elhelyezve, és automatikusan vezérli őket a rendszer: amennyiben a szilárd olajszennyezettség meghaladja az adott tépegységre vonatkozó optimális értéket, az automatika mellékáramkörű szűrőt bekapcsolja, és egészen addig működteti, amíg a megfelelő olajtisztaság helyreáll. A ki-bekapcsolás teljesen automatikus, emberi beavatkozást nem igényel. A kisebb, ún. kenő tápegységek esetén a rendszer riasztással jelzi a szennyezettséget, és ez esetben a karbantartó személyzet végzi el a mellékáramkörű szűrést egy erre a célra fejlesztett, szintén mobil olajszűrőegység segítségével. Az online rendszer ez esetben is jelzi, ha a kívánt olajtisztaság helyreállt.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

Összefüggő hálózatot alkotó online olajdiagnosztikai rendszer, amely egy komplett gyáregység összes hidraulikus és kenő tápegységének olajdiagnosztikai funkcióját ellátja, beleértve a veszélyes értékek esetén a karbantartó személyzet riasztását, illetve a legnagyobb olajtöltetű tápegységek esetében mellékáramkörű szűrőegységek automatikus vezérlését.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

A folyamatosan, több műszakban dolgozó présgépek esetében nagyon fontos a hidraulikus munkafolyadék megfelelő tisztasága, a gép élettartma és rendelkezésre állási ideje szempontjából. A hidraulikus rendszer problémáiból adódó állásidő jelentős termeléskiesést és ezzel járó anyagi veszteséget jelent, ami a legtöbb esetben jóval meghaladja a javítási költséget is.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: