Archívum: 2023

Nagyméretű lemez klincselő automata

A tervező neve

Hahner Krisztián
  • Cégnév: Metal Industry Kft.
  • Tel.: 36307223707
  • E-mail: hahner.krisztian@metalindustry.hu
  • Web:

Kategória

Gyártógépek: azaz a rész- vagy készterméket előállító gépek

A gép funkciója

A berendezés egy sorozatgyártott komissiózó berendezés széles méret és típus választékú tárolórendszerének a gyártását szolgálja ki. A palettán betárazott változatos méretű polc elemek, valamint a görgős pályán érkező különböző méretű lemez hátfalak egyesítése klincseléssel történik.
A gép központi eleme egy klincselő automata, amely hidropneumatikus préssel, kevesebb mint 2 másodperc alatt készít el egy kötéspontot az 1,3 x 1,6 m-es munkatéren. További kiszolgáló egységek biztosítják az ömlesztett polc elemek bemérését, valamint klincselés előtt a pozícionáló készülékbe történő behelyezését.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A klincselés technolágiája méltánytalanul alulértékelt a lemezkapcsolatok létrehozása során, pedig a technológia számos előnnyel jár a hegesztés, szegecselés és rokon eljárásokhoz képest.
A kapcsolat létrehozásához nincs szükség kötőelemre, nincs hőbevitel és ebből fakadó deformáció, továbbá különböző anyagvastagságok és anyagminőségek is összekapcsolhatóak.
A technológia hátránya, hogy nagy az erőszükséglet a kapcsolat létrehozásához (>20kN még vékony, 0,6 mm-es lemezek esetén is), így a berendezés kinyúlása, tehát, hogy milyen „mélyen” tud benyúlni egy táblalemezre korlátozott. Erre a problémára kínál megoldást cégünk portál kialakítású klincselő automatája.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

Lemezszerkezetek egyesítése, összekapcsolása számos iparágban előfordul, jellemző technológia erre a ponthegesztés, azonban jelen esetben a horganyzott lemez alapanyag nem tette ezt lehetővé. A gyártás az új berendezés üzembe helyezéséig kézzel történt, popszegecsek alkalmazásával. Ehhez a szegecseken kívül az alapanyagon szükség volt előfuratokra, amely tovább drágította a gyártást.
A klincselő automata egyszerűsíti és olcsósítja a gyártást, valamint az előfuratok szükségtelenné válnak, ezzel a termékvariációk számát drasztikusan csökkenti, ami a logisztikában jelent további megtakarításokat.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: