Archívum: 2022

LGP-NÓVUM típusú esőfilmes gázmosó és porleválasztó berendezés

A tervező neve

László Ferenc, László Árpád
  • Cégnév:
  • Tel.: +36 30 2852700
  • E-mail: laszlo.ferenc36@gmail.com
  • Web: https://gazmoso-porlevalaszto.hu/

Kategória

Gyártáselőkészítés gépei: alapanyag és nyersanyagfeldolgozás

A gép funkciója

Funkciója:
A munkahelyen keletkezett szennyezett levegő elszívása, majd megtisztítása olyan mértékben, hogy a környezetbe vagy a csarnoktérbe kifújható, illetve visszaforgatható legyen a szennyezőkre vonatkozó hatályos hatérérték betartása mellett.
Mosási folyamat:
A mosáshoz az áramló levegő és folyadék energiáját, valamint a gravitációt használjuk fel.
A szennyezett levegő és a mosófolyadék, (ami legtöbbször víz, de lehet lúg, vagy akár orsóolaj is) a készülék felső részén jut a mosóegységbe.
A szennyezett levegő először a folyadékfilmbe, majd a folyadékszoknyába csapódik, ezután cseppekre szakítva áthalad a gyorsító csövön, majd ismét a folyadékfilmbe csapódik és áttöri a folyadékszoknyát, majd végül a cseppleválasztóba jut.
A cseppleválasztó leszedi a vízcseppeket, vele a vízcsepp hátán lévő szennyeződéseket is és a tiszta, de kicsit párás levegő legtöbbször visszafújható a csarnoktérbe, vagy kifújható a szabadba.
A pára az intenzív mosás közben keletkezik. A párolgási hővesztesség hűti
a levegőt, a pára pedig párásíthatja az általában száraz csarnoktéri levegőt, miközben a levegővel elvitt hő nagy része visszanyerhető és a csarnokba visszafújható.
A szennyezett folyadék a mosók alatti zagytárolóban gyűlik össze, ahonnan a szennyezett vizet a keringtető szivattyú a mosókra forgatja vissza.
A gépről egy videó itt érhető el: https://youtu.be/oYjG9rv5S0k

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

Attól tér el a többi berendezéstől, hogy kompaktabb, többcélú, energia fajlagosai nagyon jók, a mosóegységekben nincsen mozgó alkatrész. Az eltelt több mint 20 év alatt a mosóegységekben nem kellett alkatrészt cserélni, tehát szervízhálózat kiépítésére sincsen szükség.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

A rendszerváltás előtt nem voltak jó hatásfokú és kevés karbantartást igénylő mosók és száraz leválasztók. A tervezői munkánk során tapasztaltuk az ipari igényt, ezért határoztuk el egy új alapokra helyezett berendezés tervezését, ami szabadalmi oltalmat is kapott.
Ez a berendezés került továbbfejlesztésre, ennek során egy jól használható, új vegyipari berendezés született, ami gázmosó, porleválasztó és egyben abszorpciós készülék is.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: