Pályázat: 2024

Kútvíz tisztító berendezés

A tervező neve

Mátyás Tibor, Bató Gábor
  • Cégnév: Geoproduct Kft.
  • Tel.: +36302780426
  • E-mail: tibor@geoproduct.hu, gabor@geoproduct.hu
  • Web:

Kategória

Vegyipari gépek

A gép funkciója

A berendezés max 9 m mélységig terjedő sekély kutak, talajvizek és felszíni vizek megtisztítását végzi, pl. vas-, mangán-, arzén-, ammónia-, biológiai,- mechanikai- és vegyi szennyezőktől.
Egyetlen szivattyú alkalmazásával képes megvalósítani a következő funkciókat: A tisztítandó víz vákuummal történő felszívása / vízelőkészítő reaktorban történő vegyi előkészítése / gáztalanítása / A vízszűrés előtti nyomásfokozás / A kezelt víz megszűrése /A tisztított víz hálózatra történő nyomásfokozása / A vízszűrő granulátum visszaöblítése – előszűrése – regenerálása és fertőtenítése. Összetett vízkémiai reakciókat automatikus kivitelez. A vízkezelési folyamat két pontján is adagolni tud maximum 6 féle vegyszert. Az előkezelt vizet speciális szűrőanyagon leszűri.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A kútvizek kezelése, tisztítása jelenleg olyan berendezésekkel történik, amelyeket egyedi, összevásárolt elemekből építenek össze a szakemberek. Máshonnan származnak pl. az adagolószivattyú, a szűrők, a szűrőanyagok, a vezérlések. Az elemek rendszerbe foglalásához és szinkronizált működtetéséhez PLC-ket alkalmaznak.
A bemutatott berendezés egységes tervezésű, szabványosított kötőelemeket és csatlakozókat tartalmaz. Egyedi, saját fejlesztésű az alkalmazott kötéstechnika, a vákuumot előállító egység, és az adagolószivattyúk is. A rendszer működtetése hidraulikus. A vezérlő szelepek mind új, saját fejlesztésű gépészeti elven működnek.
Ezáltal a rendszer hely-igénye jelentősen kisebb. A vegyi képességek kiemelkedőek. A berendezés gyakorlatilag egy speciális vegyi reaktor. Jelentősen eltér a jelenleg alkalmazott vízgépészeti megoldásoktól. Univerzálisan alkalmazható egyedi vízkezelési problémák kompakt megoldására.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

A jelenleg alkalmazott víztisztítók vagy túltisztítják a vizet (RO rendszerek), vagy gyakori szűrőanyag cserét igényelnek, és csak egy-egy szennyező komponens eltávolítására képesek. Nem adnak választ a problémára; hogyan tisztítsuk a vizet úgy, hogy a szennyezőket eltávolítsuk – akkor is, ha több van jelen belőlük egymás mellett, – miközben megőrizzük a víz eredeti, természetes ásványi anyag összetételét és biztosítsuk sterilitását. Nem állnak rendelkezésre a piacon vegyi képességeiket illetően univerzális, kis méretű, olcsó víztisztító berendezések.
A probléma, amely vízellátás szempontjából napjainkban felmerül, – a bizonytalanság. Ha például háború, vagy természeti katasztrófa okán vegyi-kontaminációs, vagy biológiai fertőzésen alapuló zavar keletkezik, vagy az energiarendszer sérül és a vízszolgáltatás elakad, a bemutatott berendezéssel jelentős mennyiségű ivóvíz állítható elő központi vízmű nélkül is. A vízhasználat diverzifikálható lesz. A kiszáradó területeken jelentkező vízszűke esetén is kitermelhetőekké válnak csakély hozamú víznyerő helyek is.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: