Archívum: 2023

Körprofilú pneumatikus munkahenger többfunkciós tesztpad

A tervező neve

Kadlott Dávid, Kiss Csaba
  • Cégnév: Emerson Automation FCP Kft.
  • Tel.: 36305728959
  • E-mail: david.kadlott@emerson.com
  • Web:

Kategória

Kísérleti, laboratóriumi berendezések, mérőeszközök, tesztpadok, teszt berendezések

A gép funkciója

A gép egy végátvételi tesztberendezés pneumatikus munkahengerek vizsgálatára. Egyaránt használható a 10 mm-es átmérőtől a 63 mm-es hengerátmérőig, illetve ezen átmérők 1-300 mm lökethosszának a mérésére.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A gép különlegessége, hogy mint egy körasztalos megoldás, 6 db paletta forog egy tengelyen, viszont, mint egyfajta revolver a vízszintes tengely körül. A vízszintes mérésben történő elhelyezés a henger mérésénél kiemelt kritérium volt. Mindegyik funkciómérés külön helyen történik, melyek a következők: 1. termék behelyezés; 2. dugattyúrúd kiállásának mérése és dugattyúmágnes ellenőrzés; 3. kisnyomású indítás ellenőrzése szervómotoros lekövetéssel, hengerlöketmérés, csillapításmérés; 4. szivárgásmérés behúzott dugattyúrúddal; 5. szivárgásmérés véghelyzetre kitolt dugattyúrúddal és „megfelelt” henger kiadagolása egy kiadagoló szállítószalagra; 6. „nem megfelelt” henger jelölése. További különlegessége, hogy egyszerre 6 db termék mérésére alkalmas, valamint az egyes palettákon különböző átmérőjű és löketű hengerek is lehetnek, anélkül, hogy az előző szériát kifuttatnánk.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

A megnövekedett gyártási volumen miatt szükség volt egy olyan berendezésre, mellyel a végátvétel, mint szűk keresztmetszet megszüntethető, anélkül, hogy további gyártási területet foglalnánk el. A korábbi mérési idő és az átállási idő kb. a 15-20%-ára redukálódott a gépnek köszönhetően.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: