Archívum: 2023

KÖD SÁRKÁNY

A tervező neve

Farkas László
  • Cégnév: Dolina Kft.
  • Tel.: +36-70-611-8893
  • E-mail: ecothermirsa@gmail.com
  • Web: dolinakft.hu

Kategória

Teljes gyártósorok, üzemi-, kisüzemi technológiák

A gép funkciója

A Köd-Sárkány a szőlő és gyümölcs ültetvények talajmenti fagy elleni védelmére lett kifejlesztve. A gép belsejében levő tűzterébe helyezett tüzelőanyagot meggyújtva a gép a keletkező hőt, füstöt és a hozzá permetezett vizet szétteríti az ültetvényben. A vontató traktor a TLT tengelyéről hajtja meg a gép ventilátorát és vízszivattyúját. A ventilátor a levegő szabályozó nyíláson keresztül átszívja a gépen az égéshez szükséges levegőt, valamint a tűztér és a körbála ajtó dupla oldalfala között hűtő levegőt áramoltat. A hűtőlevegő a füstgázzal és az itt hozzáadott további hűtőlevegővel az első kúpos részben keveredik össze és így egyenletes hőmérsékletű közeg kerül szétterítésre. A szivattyú, a víztartályból a kiáramló meleg levegőbe vizet porlaszt és ezzel növeli a kifújt levegő és füstgáz fajsúlyát elősegítve ennek a légrétegnek a talaj felszín közelében való visszatartását.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A gép több olyan megoldás ötvözése, amelyet jelenleg a fagyvédelmere használnak. A Köd Sárkány szelet generál, füstöt képez és mikroporlasztott langyos vizet permetez a füstbe. Az üzemeltetése nagyon olcsó, csak tiszta víz és bármilyen biomassza alapú tüzelőanyag kell hozzá, mint szalma, vagy széna bála, venyige, és egyéb mezőgazdasági hulladék, nyers gallyak stb.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

Magyarországon, de Európában több országban is évente minden tavasszal kell számolni fagykárral. Ez már évek óta így van és mivel volt saját ültetvény, amin szintén fennálló probléma volt a fagy, ki lett fejélesztve ez a vontatott berendezés, kazán. A cég korábban már készített bálás kazánokat, azok alapján született meg az első Köd Sárkány.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: