Pályázat: 2024

Hacona BI-típus

A tervező neve

Lengyel Zsolt, Nagy Zoltán, Solymos Dávid, Töttös Ákos
  • Cégnév: Hacona Kft.
  • Tel.: +36 70 210 3345
  • E-mail: zoltan.nagy@hacona.com
  • Web: http://www.hacona.com

Kategória

Élelmiszeripari gépek

A gép funkciója

A Hacona BI-típusú gép a maga nemében egyedülálló, nagy teljesítményű, 2500 mm hegesztési hosszal rendelkező vákuum / gáz öblítésű, ipari impulzus fóliahegesztő gép.

A gép felhasználási területe rendkívül sokrétű: húsipari termékek, vegyszerek, gyógyszeripari alapanyagok, élelmiszerek és nyers élelmiszeripari alapanyagok, olajos magvak, stb. ipari méretű csomagolására és tartósítására alkalmazható.

A vákuum/gáz csomagolás célja, hogy védje a terméket a környezeti tényezőktől: pára, oxidáció, kártevők, UV fény, stb.

A gép módosított légtérfogatú csomagoló technológiával csomagolja a terméket. Vákuum és gáz öblítéssel biztosítja a csomagolandó anyag számára, a csomagoló anyagon belüli ideális légösszetételt. Az alacsony oxigénszintnek és a gép által szabályozott gázöblítésnek köszönhetően a termékek szavatossága jelentősen megnövelhető. A nagyméretű csomagoló egységekben történő csomagolás, pl. Big Bag zsákok, vagy raklap méretű kalodák, pedig forradalmian új hatékonysági fokot biztosítanak a gyártó -, logisztikai -, és forgalmazó cégeknek egyaránt a termékek csomagolása és tárolása estén, valamint az ipari létesítmények közti mozgás közben.

A gép univerzális felépítésének köszönhetően széles spektrumban bevethető. A felhasználó – termék specifikusan – az igényei szerint tudja kiválasztani a gép működési elvét. A választható csomagolási ciklusok lehetnek:

1.) légmentes hegesztés

2.) vákuumozás és légmentes hegesztés

3.) vákuumozás – gáz adagolás – légmentes hegesztés

4.) vákuumozás – gáz öblítés – légmentes hegesztés

A vákuumkamrákkal ellentétben a gázcsőrös vákuumtechnológiának köszönhetően a csomagolandó termék térfogata szinte korlátlan.

A csomagoló anyag légmentes hegesztése a Hacona Kft. által több, mint 15 éve kifejlesztett és folyamatosan továbbfejlesztett, Bi – Activ (2 oldalú hegesztő szállal) hegesztő pofákkal történik, melyek tökéletes zárást biztosítanak 20 – 1400 mikron anyagvastagságig, bármilyen termoplasztikus (hőre lágyuló) csomagolóanyag esetén, melynek az olvadási pontja 70 – 260 C fok közé esik.

Minden gépfunkció és a teljes munka ciklus digitálisan vezérelt. A gép validálható és így akár gyógyszeripari felhasználásra is bevethető.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A Hacona BI-típusú gép iparágában egyedülálló. A Hacona Kft. az általa kifejlesztett technológiát több, mint 15 éve folyamatosan továbbfejleszti és újabbnál újabb alkalmazási területekre optimalizálja. A Hacona BI-típusú gép rugalmasan bevethető célgép.

Iparágon belül egyedülálló technológia:

Innováció: UVC fénnyel sterilizálható a vákuum és gázcső külső felülete.
Innováció: Csőmosó rendszerrel felszerelt. Az egész vákuum- és gázcső fertőtlenítő folyadékkal sterilizálható.
Innováció: Vákuum- és gázcsőrbe épített finomszűrő betét. Lehetővé teszi a poros termékek csomagolását 20 mikron szemcse finomságig.
Innováció: Egyedülállóan hosszú vákuum – / gázcső. Nagy méretű zsákok vákuumozását és gázöblítést a csövek eltömítése nélkül biztosított.
Innováció: Szigetes vákuum és gázcső tömítés. Egyedileg erre a célra kifejlesztett vákuum- / gázcső tömítés hermetikusan lezárja a csomagoló anyagon belüli légteret a külső környezettől.
Innováció: Validálható DIN EN ISO 11607-1:2014 és DIN EN ISO 11607-2:2014 szerint. (GMP kvalifikálációs / validációs dokumentáció csomag)
Innováció: Teljes munkaciklus monitorozás és egyedi adatmentés felszereltség specifikusan.
Innováció: Kombinált munkaciklus lehetséges. Vákuum- / gázcsőrös technológia és vákuumszelepes technológia egyaránt.

Technológiai fejlesztés: 900 m3 / óra vákuum teljesítmény. A vetélytársakhoz képest többszörös munkaciklus kapacitást tesz lehetővé, nagyobb cső átmérővel, gyorsabban
Technológiai fejlesztés: Aktív oxigénmérés minden egyes munkaciklusban. Hegesztési munkaciklus indítása, beépített oxigén szint mérés által vezérelt.
Technológiai fejlesztés: Iparági sajátosság: IP55 védettségi szint, komplett rozsdamentes kivitel.

A Hacona BI-típusú gép egyedi vákuum és gázcső sterilizálási technológiával van felszerelve. A vákuum és gáz öblítésre használt csövek belseje beépített mosórendszerrel tisztítható, és UVC fény segítségével a zsákba hatoló csőrész külseje sterilizálható. Ez biztosítja, hogy az egyes munkaciklusok között a termékek ne kontaminálódjanak, és a csőrök mindig sterilen kerüljenek bevezetésre, a csomagolandó termékek maximális védelme érdekében.

Fejlesztéseink során gondosan ügyelünk arra, hogy gépeink a legkorszerűbb műszaki elvárásoknak feleljenek meg, a legnemesebb anyagok felhasználásával épüljenek, és nem utolsó sorban nagy hangsúlyt helyezünk a gépek külső megjelenési formájára.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

Az ipari felhasználók nagy térfogatú „Big Bag” méretű zsákokban, biztonságosan, oxigén mentesen, a lehető legsterilebben akarják a termékeket csomagolni. Mindezt a saját gyártósoraikba könnyen illeszthető módon, egyszerűen tisztítható és kényelmesen kezelhető megoldással.

Legfőképpen az élelmiszeripari termékek élelmiszer biztonságának és szavatosági idejének növelése volt a cél. Nem volt megoldva a nagy térfogatú csomagolási egységek, nagy teljesítményű és validálható munkafolyamattal történő csomagolása. A csomagoló gépek között nem volt található olyan kombinációs gép, amely 2500 mm-es hegesztési hosszal, nagy teljesítményben tud termékspecifikusan módosított légtérfogattal a felsorolt innovációs fejlesztésekkel csomagolni.

A kifejlesztett Hacona BI-típusú célgép iparágában egyedülálló. Fejlesztési célkitűzéseink megfogalmazásához teljes részletességgel gyűjtöttünk be felhasználói igényeket és adatokat meglévő vevőkörünktől, melyek világszerte iparágukon belül piacvezetők.

A Hacona Kft. az elmúlt 25 évben világszerte több, mint 80.000 gépet értékesített a világ több, mint 65 országába. Termelésünk több, mint 99%-át export piacon értékesítjük.

Minden termékünk magyar fejlesztésű és gyártású. Bízunk benne, hogy az új Hacona BI-típusú célgépünk a vevői igényeket maximális mértékben kielégíti és tovább erősíti a nemzetközi piacokon kiharcolt élvonalbeli pozíciónkat.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: