Archívum: 2023

GANZ EXPERT 1077

A tervező neve

Szabó Endre - Főkonstruktőr, Horváth András, Szabó Péter, Lang Rudolf, Ács János (és sokan mások)
  • Cégnév: GANZ Danubius Watercraft and Crane Kft.
  • Tel.: 36301783735
  • E-mail: a.horvath@ganz-danubius.com
  • Web: https://www.ganz-danubius.com/hu/ganz-danubius-magyar/

Kategória

Anyagmozgatás, anyagtárolás gépei

A gép funkciója

A GANZ EXPERT sorozatú EXPERT 1077-es lemniszkáta-rendszerű úszódaru célja a tengeren, óceánokon történő ömlesztett árú átrakása.
Az úszódaru önjáró, azaz saját erőből képes a nyílt vízen 8 csomóval folyamatosan haladni, amiért 3 darab 650kW-os főgép felelős. Az átrakás helyszínére érkezve az úszódaru lehorgonyzik és óránként 1100t-nyi árút képes átrakni a nyílt vízen. A kiemelkedő anyagmozgatási teljesítményért 2x350kW-os emelőmotor és számos egyéb energiavisszanyerő és innovatív rendszer a felelős.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A berendezés anyagmozgatási teljesítménye kiemelkedően magas az ömlesztett áruk mobilgéppel való átrakás területén: 1100t/h anyagmozgatási teljesítménnyel rendelkezik.
A GANZ EXPERT 1077-es úszódaru egyik hatalmas innovációja, hogy képes akár fél óra alatt a teljes gémrendszerét automatikusan lefektetni a fedélzetre, mely lehetővé teszi az úszódaru daru hidak alatti áthaladását. A hasonló daruk esetében ez a művelet 8-10 órát szokott igénybe venni.
Az úszódaru kiemelkedő hajózási képességekkel bír a piactársakkal szemben, akik csupán vontatmányként képesek közlekedni.
Az EXPERT 1077-es számos innovációja közül kiemelkedő az energia visszanyerő rendszere, mely a daru üzemanyag felhasználását jelentősen csökkenti, és egy nagy lépés a fenntartható jövő felé.
A GANZ EXPERT 1077-es ergonómiai szempontból is jelentősen fejlettebb a társainál, nem csupán a munkavégzés közben a korszerű berendezésekre kell gondolni, hanem az éppen pihenő személyzetre is. Számukra az EXPERT sorozat lakótere egy három csillagos szállodával felérő kényelmet biztosít, pl.: minden egyes lakókabin külön vizesblokkal szerelve.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

A megnövekedett tengeri ömlesztett árú átrakása igényelt egy nagy anyagmozgatási teljesítményű úszódarut. Az átrakások helyszínei változatosak és hidak, műtárgyak alatt kell áthaladni, ezért a gémrendszer gyors lefektetése és visszaállítás kulcsfontosságú volt.
A nagy átrakási teljesítmény sok üzemanyagot igényel, ám az energiavisszanyerő rendszerünkkel ezen módosítottunk.
Az ergonomikus és kényelmes kialakítás pedig a hajózást szélesebb kör számára is kinyitja.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: