Pályázat: 2024

Felület-előkezelés

A tervező neve

Nagyné Fekete Mónika
  • Cégnév: Knott Technik-flex Kft.
  • Tel.: +36308617893
  • E-mail: monika.nagyne@technik-flex.hu
  • Web:

Kategória

Vegyipari gépek

A gép funkciója

A korrózióval szembeni passzív védelemre az iparban a kataforetikus mártó festést (KTL) előnyben részesítik, mivel széria felületkezelésre kiválóan alkalmas, jól automatizálható, a legjobb elérhető technológiák (BAT) ajánlása megvalósítható, azonban nagy beruházási költségű. A KTL festés előtt az alkatrészek előkezelése elengedhetetlen. Mindamellett, hogy az alkatrészeknek fémtisztának és szennyeződés mentesnek kell lennie, valamint a szubsztráton olyan konverziós réteg kialakítása szükséges, ami jó tapadást biztosít az alapfém és a festékbevonat között.
A KTL festék úgynevezett alapozó bevonat, amely a konverziós réteggel együtt magas fokú védelmet nyújt a különböző korróziós igénybevételekkel szemben. Sok esetben a KTL rétegre egy átvonó réteget hoznak létre, amely tovább növeli a korrózióval szembeni ellenállást, de esztétikai célt is szolgál és a kopásállóságot is növeli.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

Az autóipar a cinkfoszfátos konverziós réteget preferálja, elsősorban a trikationos cinkfoszfátot, ahol a felületkezelő oldat három nehézfémet is tartalmaz, nikkelt, mangánt és cinket, amelyekből a nikkel a Reach listán a rákkeltőanyagok között is szerepel. A cinkfoszfátozás során keletkező szennyvíz, iszap mennyisége is jelentős, ami veszélyes hulladék. Az üzemi légtérbe, hogy ne kerüljön ki a rákkeltő anyagot és nehézfémet tartalmazó cinkfoszfát gőz, az előkezelő berendezéshez központi elszívót lehet alkalmazni, de mind ez csővégi technológiai megoldás. Vegyészmérnök és környezetmérnökként a célom, hogy ne csővégi technológiát alkalmazunk, hanem olyan anyagot használjunk, olyan technológiát alkalmazzunk, ahol eleve nincsenek jelen a rendszerben ezek a káros anyagok. Hiába van modern, jól megtervezett berendezés, ha a berendezésben alkalmazott vegyszerek nem jól vannak kiválasztva. A felületkezelő-sorokon a vegyszer olyan, mint a megmunkáló gépeknél alkalmazott szerszámok, lapkák, fúrók stb.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

Környezetvédelmi oldalon:
– víztakarékosság
– energiatakarékosság
– rákkeltőanyag kiváltása
Felhívni a figyelmet, a megfelelő technológia kiválasztására, illetve a berendezés mellett fontos, hogy milyen „anyagot” használunk/alkalmazunk a berendezésben. Tágabb értelemben a vegyszer is a berendezés része, hiába van jó berendezésünk, ha nem megfelelően van kiválasztva a kezelőoldat. Ez egy kicsit olyan, mint a fúrógép, nem elég egy magas színvonalú berendezés, ha maga a fúró szerszám rossz benne.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: