Pályázat: 2024

Elektromos kerékpár manipulátor

A tervező neve

Markella Máté
  • Cégnév: CélgépCentrum Kft.
  • Tel.: +36 30 180 3492
  • E-mail: markella.mate@celgepcentrum.hu
  • Web: https://celgepcentrum.hu/

Kategória

Termék kiadagolás, beadagolás vagy csomagolás gépei

A gép funkciója

Elektromos kerékpárok összeszerelése során a gyártósoron kerékkel felfelé érkező kerékpárt ezzel az eszközzel emelik le a nyeregcsőnél megfogva. Az átfordítását követően a tesztelés esetén a talajra, vagy közvetlenül a késztermék csomagolását képező dobozba helyezik.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A hasonló manipulátorokhoz képest ez az egyedi megoldás a csuklós felépítésének köszönhetően kellő merevséget biztosít az átfordítás és az emelés során anélkül, hogy korlátozná a kezelőt az akár 40 kg-ot is meghaladó termék precíz mozgatásában a csomagoló dobozba helyezés alatt 2,7 m sugarú működési tartomány belül. Az 1,7 m függőleges mozgástartomány egy kezelőkarral vezérelhető emelő mozgásból, és egy súlykompenzáló balanszer mozgásból adódik össze, ezáltal ergonomikus kezelési magasságból vezérelhető a berendezés a konvejoron érkező összesen 1,5 m magasságú dobozok felett mozgatva is. A megfogó kialakítása lehetővé teszi, hogy a nyeregcsőnél rögzített kerékpár a csomagoló doboz aljáig lesüllyeszthető a felek között rendelkezésre álló szűk hely ellenére is.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

A projekt megvalósításával a csomagoló területen az eredetileg párban dolgozó operátorok egyedül is képesek a kerékpárok mozgatására és átfordítására a korábbi ciklusidőn belül. A pneumatikus megfogóval a manipulátoron gombnyomásra rögzíthető a kerékpár, az ergonomikus és precízen irányítható mozgatásnak köszönhetően kevesebb a termék és a csomagolás sérülésének valószínűsége, az átfordítása a súlypontja körül minimális erőfeszítést igényel.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: