Pályázat: 2024

Csatlakozó ellenőrző

A tervező neve

Kiss Csaba
  • Cégnév: CélgépCentrum Kft.
  • Tel.: + 36/ 30-851-0324
  • E-mail: kiss.csaba@celgepcentrum.hu
  • Web: https://celgepcentrum.hu/

Kategória

Kísérleti, laboratóriumi berendezések, mérőeszközök, tesztpadok, teszt berendezések

A gép funkciója

Autóipari csatlakozók szerelés utáni ellenőrzését végzi a berendezés. 9 állomáson párhuzamosan zajlanak a műveletek a beadagolással, ezáltal biztosítható a 16 másodperces ciklusidő. A körasztalos elrendezésnek köszönhetően mindez viszonylag kis helyen valósul meg a karbantartás és a készülékcsere szempontjából lényeges géprészek könnyű hozzáférhetősége mellett. Az ellenőrzés során selejtnek minősített termékeket automata módon egy selejtgyűjtőbe helyezi, a kész termékeket az utolsó állomásról visszahelyezi a beültető gépbe, ami a csomagolást is végzi.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

Ez a klasszikus értelemben vett célgép egy adott termék egy összetett ellenőrzési műveletét képes elvégezni rövid ciklusidővel. Az autóipari csatlakozót egyenesen a beültető gépből átvéve ellenőrzi. A termék tüskéinek elektromos tulajdonságait, pozícióját, sértetlenségét és a házból való kiállását vizsgálja nagy darabszámban. Egyedi, könnyen cserélhető mérőfejeket fejlesztettünk, melyek képesek az egymáshoz meglehetősen közel található csatlakozó érintkezők vizsgálatára a termék megsértése, deformálása nélkül. Ehhez több, az iparágra jellemző, erre a célra fejlesztett mérőeszközt sűrítettünk egy kompakt berendezésbe.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

A projekt megvalósítását az autóipari csatlakozók gyártásának minden egyes darabra kiterjedő alapos ellenőrzés iránti igény hívta életre. A megrendelő egy olyan berendezést szeretett volna megvalósítani, amely közvetlenül a már meglévő beültető géphez integrálható és automata módon elvégzi az ellenőrzési műveleteket a tisztasági előírásoknak megfelelően kellően rövid ciklusidővel ahhoz, hogy ne csökkentse a többi gyártóeszköz kapacitását.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: