Pályázat: 2024

Automatikus üzemű, univerzális, moduláris felépítésű síkasztalos szárítóberendezés

A tervező neve

Jenei Ádám, Havasi Ákos
  • Cégnév: Kreatív Office Kft.
  • Tel.: 06204147182
  • E-mail: jenei.adam94@gmail.com
  • Web: www.kreativagro.hu

Kategória

Élelmiszeripari gépek

A gép funkciója

Az eszköz a mezőgazdaságban termelt termények elsősorban termelési helyen történő feldolgozását teszi lehetővé. A berendezés szárítási módja konvenciós szárítás. Az asztal alsó részén lévő légcsatorna felett lévő perforált lemezen elhelyezkedő szárítandó anyag a légcsatornából feljövő magas hőmérsékletű levegővel találkozik. A légcsatorna elején lévő ventilátor által a levegő mozgásban van, így a nedvességgel telített levegő eltávozik a szabadba. Ezáltal csökken a szárítandó anyag nedvességtartalma. Az asztal fölött lévő keverő kocsi, az asztal két végpontja között alternáló mozgást végez. Haladás közben a keverő kocsin lévő keverőszál folyamatosan keveri a szárítandó anyagot, így segítve elő a szárítás egyenletességét.
A szárítóberendezést az alábbi felhasználási területeken lehet alkalmazni különféle termékek előállítási folyamatában.

Étkezési célú termékek:
– Étkezési célra, tökmagolaj ill tökmagliszt gyártási célra termelt tökmag szárítása
– Más magok szárítása
Agráriumi felhasználás:
-Vetőmagok előállítása
-Betakarított termény tárolása előtt a szárítás ajánlott

Gyógyszeripar:
– Gyógyszeripar alapanyagként használja a csíráztatott tökmagot, növényi részeket az egyes készítményei előállításánál, amit szárított állapotban kérnek a vevők.
– Gyógynövények, gyógynövények virágainak, leveleinek szárítása

Videó a gépről itt érhető el: www.kreativagro.hu/mockup/details/830

 

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A szárítóasztal mechanikai, szerkezeti tervezésénél két olyan tervezési elv alkalmazására került sor, melyek nagymértékben figyelembe veszik a széleskörű felhasználhatóságot, ezáltal is megalapozva a későbbi piaci sikerességet.
Egyik ilyen elv a moduláris szerkezet kialakítás, ami lehetővé teszi, hogy azonos szerkezeti megoldások mellett a vevő igényének megfelelő szárító felületű berendezéseket lehessen előállítani, ami egyik alapja a gazdaságos termék előállításnak. Ennek megfelelően a cég 2,7 méter hosszú szárítófelületű modulokból összeállított asztalt tervezett.
Másik alkalmazott tervezési elv az univerzális termék kialakítás. Ezáltal különböző anyagok szárítására tud a cég berendezést kínálni, így széleskörű lesz a felhasználhatóság. Ebből következően nagyobb lehet a vevői kör. Ezt az elvet követi a légáteresztő perforált lemezek és a keverőszár cserélhetősége, továbbá a légcsatorna hosszának a változtathatósága.
A szárítási hatékonyságot két konstrukciós megoldás szolgálja.
Magas víztartalmú anyag szárítása esetén az anyagból lecsurgó víz elvezethető a légcsatornából, továbbá a légcsatorna alsó és oldalsó felülete szigetelő anyaggal fedett.
A keverő kocsi része a szárított termék asztalból történő eltávolítására szolgáló letoló lap. Ezzel a szárított anyagot a szárítóasztal végéhez lehet mozgatni. Ez a megoldás kézi munkát vált ki.
A korábbi megoldásoknál a keverőkocsi haladását lehetővé tévő láncpálya kialakítása miatt a használat során a láncpálya eltömődött szeméttel, így azt rendszeresen tisztítani kellett. Ennél a berendezésnél a láncpálya kialakításával ezt a problémát ki lehet küszöbölni.

A berendezés néhány burkolati eleme kompozit alkatrész, ami újdonságnak számít ennél a termékkörnél.

A keverő berendezés elektromos energia ellátását biztosító és a vezérléshez szükséges kábelek energialáncon csatlakoznak a vezérlőszekrényhez, mely magasabb műszaki megoldás az eddigiekhez képest.

A szárítóberendezés Siemens PLC vezérléssel rendelkezik. A berendezés vezérlő elektronikája egy különálló vezérlő szekrényben helyezkedik el, kábelekkel kapcsolódva a szárító berendezéshez.
A vezérlőszekrényhez kapcsolódik kábellel a kézi működtetés kezelődoboza.
A berendezés egyes funkciói automata, mások kézi üzemmódban működtethetők.
A szárítás folyamata automata üzemmódú. A vezérlő programban megadott szárítási időtartam alatt végzi a keverő kocsi a mozgását az asztal két végpontja között, miközben a keverőszár forgatja a szárítandó anyagot.
A szárítás végén az anyag letolása kézi üzemmódban történik a kezelődobozon lévő gombok megnyomásával.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

A szárítóberendezés piaci szegmensét olyan gazdálkodók alkotják, akik kis mennyiségben, de több féle olyan terméket állítanak elő, melyekhez szárítási művelet kapcsolódik.
A gyógynövények és étkezési célra termelt magok szárításához jelenleg használt szárító berendezések elsősorban csak ömlesztett magok (pl. tökmag, étkezési kukorica, napraforgó)szárításra voltak alkalmasak. Külön szárító berendezést kellett vásárolni azoknak a gyógynövény termesztőknek akik a gyógynövények virágát, termését akarták megszárítani.

A fejlesztés tárgyát jelentő szárító berendezés a jelenlegi szárítási technológiákat egy szárítóberendezésben ötvözi, így ömlesztett anyagok szárítása illetve gyógynövény szárítás is lehetővé válik.
Tehát nem szükséges kettő berendezést megvásárolni egy mezőgazdasági gazdaságon belül.
Az eddigi szárító berendezéseknél a szárító felületek nem voltak cserélhetőek, ezáltal apróbb magok szárítása nehézkes volt vagy nem lehetett a szárításuk az asztalon. Ennél a berendezésnél a cserélhető perforált lemezek lehetővé teszik mindenféle méretű magok és gyógynövények szárítását.
Az asztalon a szárított növények eddig is keverő kocsival volt átkeverve, viszont a keverőkocsi vízszintes keverőszára nem volt cserélhető, ezáltal sokszor nem keverte át megfelelően terményt.A cserélhető keverőszárakkal biztosítható lesz a megfelelő keverési folyamat.
Egyszerre kevés termény is szárítható lesz az asztalon, mert az asztal légtere és az asztal felülete is szakaszolható.
A fentiek alapján a kis méretű, a széles portfólióval rendelkező gazdaságok ennek a szárító berendezésnek a kapacitását hatékonyabban tudják kihasználni az eddigiekhez képest.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: