Pályázat: 2024

Automata szitanyomtató gyártósor

A tervező neve

Bővíz Botond Gergő, Bolgár Milán, Szántai István, Székely Arthur, Csatári Dániel, Szabó Gábor András, Bártfai Zoltán, Bajó Péter, Ari Dávid Károly
  • Cégnév: BBM Engineering Solutions Zrt.
  • Tel.: +36707724270
  • E-mail: info@bbmes.hu
  • Web: www.bbmes.hu

Kategória

Teljes gyártósorok, üzemi-, kisüzemi technológiák

A gép funkciója

A gyártósor feladata, hogy acél hordozóra kerámiával zománcozott alapanyagokból vastagréteg technológia segítségével (Thick-Film) fűtőelemeket állítson elő, melyek aztán változatos termékek formájában találnak gazdára (vízforraló/turmixgép, prémium konyhai főző/sütő eszközök, gőzölő egységek stb.).

A gyártósor az alaphordozók előtisztítása után szitanyomtatási eljárással hozza létre a több rétegű nyomtatott áramköri mintázatot. Az egyes rétegeket infrás szárítóberendezések segítségével stabilizálják a folyamat során, majd pedig kb. 600 Celsius-fokos kemencében beégetve véglegesítik. A fűtést biztosító áramkör előállítását követően a termék tovább feldolgozási fázisokon megy keresztül.

Az eljárás sajátossága, hogy az egyes rétegek rendkívül vékonyak, csak néhány századmilliméter vastagok ugyanakkor több kilowattos teljesítmény átvitelére képesek. Az eljárás fokozott tisztaságot igényel és egzotikus (nemesfémek, ritkaföldfémek) anyagokat használ az áramkörökben.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A gyártósor teljesen az ügyfél igényeire és telephelyi adottságaira lett szabva. Integrálja és automatizálja a korábbi manuális eljárásokat és a mintavételezés alapú ellenőrzést 100%-os „in-line” megoldások váltották ki.

A gyártósor számos ipari csúcstechnológiát integrál beleértve a nagy felbontású stroboszkópikus megvilágítással rendelkező line-scan (vonal szkenner) kamerarendszereket melyek egyidőben 4 db ultra nagy felbontású (64Mpixel) képet készítenek az alapanyagról nyomtatás előtt és az áramkörökről nyomttás után (Normal map, Diffuse, Specular, Shape) majd a másodperc tört része alatt értékelik ki az eredményt, ami alapján pozícionálás, minőségellenőrzés és kezelés történik.

A soron megtalálhatóak még dual gripperes Scara robotok, csúcstechnológiás szervórendszerek, a nyomtatott áramkör súlyát mérő ultraprecíziós mérlegek 0,1 mg felbontással (rezgés, ESD és légáram szigetelt), valamint komplex transzportrendszerek és megfelelő vizualizáció (HMI) a folyamatok nyomon követésére.

A gyártósor magas integráltsági szintje mellett kiemelt fontosságú volt a megfelelő modularitás kialakítása, miközben a teljesen automatizált gyártósor alapterülete az új funkciók és egységek beépítése után sem haladhatta meg a manuális gyártósor számára fenntartott helyet, így kreatívnak kellett lenni a layout kialakítása során.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

A gépsor az ügyfél élő munkaerő költségeinek csökkentése és a korábbi mintavételezésen alapuló részben szubjektív ellenőrzési eljárások kiküszöbölésére született. Az új eljárások és a teljesen automatizált handling a gyártásközi selejtek csökkentését segítik.

A 100%-os ellenőrzés által generált „big data” pedig lehetőséget ad a technológiai eljárások további finomítására és optimalizálására ezzel hozzájárulva a gazdaságossági mutatók javításához a három-műszakos termelési rend mellett.

A rendkívül magas automatizáltsági szint ellenére a gépsor rugalmas kialakítása lehetővé teszi több termék adaptációját is a sorra, ezzel biztosítva jövőállóságát.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: