Pályázat: 2024

Autóipari szerelőállomás II.

A tervező neve

Buránszki Tibor, Kindla Zoltán
  • Cégnév: Promatech Célgépgyártó Kft.
  • Tel.: +36 70 644 21 84
  • E-mail: zoltan.kindla@promatech.hu
  • Web: https://www.promatech.hu

Kategória

Teljes gyártósorok, üzemi-, kisüzemi technológiák

A gép funkciója

A cella feladata, hogy félkész alkatrészekből összeszerelje és az egyes szerelési fázisokban tesztelje a készterméket.
A berendezés által előállított termék egy belsőégésű motor gyújtótekercs szerelését végzi. A gép teljesen automatizált, a kezelő személyzet feladata csupán az alapanyagok folyamatos utántöltése.
A berendezés 8db egységet épít össze seconder, primer tekercsek, vasmag, konnektor, konnektor érintkező vezérlő panelt és a ház burkolatokat. Ezek ősszeszereléséhez nagy pontosságra volt szükség, egységenként maximum pár tized mm hely van az alkatrészek összeillesztéséhez. A kicsi összeillesztési rések azt igényelték, hogy a berendezés század mm pontossággal képes elvégezni az egységek összeszerelését.
A cella 7.5 másodpercenként készít el egy félkész terméket.

Mitől más ez a gép, mint a többi hasonló ipari megoldás?

A berendezés alacsony ciklusidővel képes precíziósan összeszerelni egy új generációs gyújtótekercs végszerelés előtti állapotra. A berendezés ötvözi a jól bevált módszereket a legújabb technológiákkal. Megtalálható benne régi jól bevált excenterhajtás elven működő stancológép, és modern szervo, pneumatikus hajtásokkal szerelt egységek és természetesen a legmodernebb technológia, a robotos alkalmazás is.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet, milyen problémát old meg?

Ez a gépegység egy autóipari összeszerelő és tesztelő berendezés. Az autóipari fejlesztések és a felgyorsult gyártási igények a nagy mennyiségben, kis ciklusidővel, jó minőségben gyártandó alkatrészek szükségessége indokolta ennek a gépnek, berendezésnek a létrejöttét. Mindamellett, hogy nagyobb produktumra képes, állandó minőségben képes gyártani a félkész termékeket, amiket később egy következő gyártósoron beszerelnek egy adott autóipari termékbe.

Ha tetszik ez a pályamű, oszd meg: