Kiállító

BME Shark Team

Üzenet a látogatóknak

A BME SharkTeam, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem energiahatékony autó-építő versenycsapata.

A Shell Eco marathon versenyére fejlesztenek belső égésű dízel motorral hajtott prototípus versenyautót. A csapat erőforrása egy egyedi építésű nagyjából 7 kg tömegű motor, amely a piacon kapható legkisebb 30 kg-os aggregátnál nemcsak kisebb és könnyebb, de hatékonyabb is. A versenyautó vázát egy szendvics szerkezetű karbon kompozit monocoque adja, amely a megfelelő merevség és teherbírás mellett mindösszesen 10 kg.

Elektronika terén idén kezdtek nagyobb fejlesztésbe és az eredetileg használt Arduino-ról STM32 alapú mikrovezérlőre tértek át.

A csapat mechanika csoportja biztosítja az egyedi autónak megfelelő futóművet kormányművet és a fékrendszert.

A csapat tagjai az egyetemen megszokottal ellentétben komplex konstrukciós folyamatokban vesznek részt, amely a benchmarkingtól kezdve a koncepció fázison, és a tervezésen át, a gyártható alkatrészek elkészítéséig, illetve az alkatrészek beszereléséig és teszteléséig terjed. A BME SharkTeam nagyrészt saját tervezésű egyedi alkatrészeket használ, amelyeket a partnerei gyártanak számára. A megfelelő gyártáselőkészítést és a gyártó partnerek felkutatását pedig a gyártás csoport végzi.

A mérnöki részegységeken túl a csapatnak rengeteg szervezési feladata van, melyet az operatív csoport foglalkozik, ilyen például a közösségi média kezelése vagy akár az ipari partnerekkel való kapcsolattartás. A csapat jogelődje a GSZK SharkTeam 2015-ben alakult. Az első autó a cápa formájú prototípus versenyautó Mr. Shark volt, ami a 2015-ös rotterdami maratonra épült. Őt követte Léna, akinek építését még 2016-ban az első csapat kezdte. A csapat 2017-ben hibernálódott, amíg egy lelkes társaság 2022 nyarán fel nem ébresztette. Tavaly kijutottak Franciaországba a Shell Eco-marahon Europe and Africa versenyére, ahol bemutatkozott Léna a csapat második versenyautója.

A BME SharkTeam idei célja jó eredményt elérni a forradalmian új motor segítségével. A csapat hosszú távú tervei között szerepel egy új városi autó fejlesztése, amely hidrogén üzemanyagcellás hajtással rendelkezik, valamint egy önvezető rendszer is a konstrukció részét képezi majd. A csapatban nagyjából 40 aktív hallgató dolgozik, akik a tanulmányaik mellett szeretnének valamilyen plusz kihívást, amin keresztül olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amire máshol nem lenne lehetőségük.

A BME SharkTeam célja, hogy az egyetemről kikerülő mérnököknek egy olyan közeget biztosítson, ahol kibontakozhatnak és felkészülhetnek az ipar nyújtotta kihívásokra. A csapatban hatalmas mérnöki potenciál van, viszont önerőből képtelenek megépíteni az álmaikat, ezért keresnek folyamatosan ipari partnereket, akik segítségével megvalósíthatják az álmaikat.

Kontaktszemély

Rátki Gergely - Csapatkapitány

Szeretnél Te is kiállító lenni? Jelentkezz:

  • Copyright 2024 Minden jog fenntartva
Adatvédelmi Tájékoztató Impresszum