Kiállító

BME Shark Team

Üzenet a látogatóknak

A BME SharkTeam, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem energiahatékony autó-építő versenycsapata.

A Shell Eco marathon versenyére fejlesztenek belső égésű dízel motorral hajtott prototípus versenyautót. A csapat erőforrása egy egyedi építésű nagyjából 7 kg tömegű motor, amely a piacon kapható legkisebb 30 kg-os aggregátnál nemcsak kisebb és könnyebb, de hatékonyabb is. A versenyautó vázát egy szendvics szerkezetű karbon kompozit monocoque adja, amely a megfelelő merevség és teherbírás mellett mindösszesen 10 kg.

A csapat célja a folyamatos fejlődés, ezért mindig újabb és újabb lehetőségeket keres arra, hogy optimalizálja az autó fogyasztását. Ennek köszönhetően a csapattagok naprakész technológiával dolgozhatnak és új, kreatív megoldásokkal állhatnak elő.

Elektronika terén idén kezdtek nagyobb fejlesztésbe és az eredetileg használt Arduino-ról STM32 alapú mikrovezérlőre tértek át.

A csapat működéséhez hat csoport összecsiszolt munkájára van szükség, nekik köszönhetően jött létre Léna, a csapat versenyautója.

A csapat mechanika csoportja biztosítja az egyedi autónak megfelelő futóművet, kormányművet és a fékrendszert. A váz csoport pedig idén új karbon keresztmerevítővel állt elő, amellyel csökkent Léna versenysúlya.

A csapat tagjai az egyetemen megszokottal ellentétben komplex konstrukciós folyamatokban vesznek részt, amely a benchmarkingtól kezdve a koncepció fázison, és a tervezésen át, a gyártható alkatrészek elkészítéséig, illetve az alkatrészek beszereléséig és teszteléséig terjed. A BME SharkTeam nagyrészt saját tervezésű egyedi alkatrészeket használ, amelyeket a partnerei gyártanak számára. A megfelelő gyártáselőkészítést és a gyártó partnerek felkutatását pedig a gyártás csoport végzi.

A mérnöki részegységeken túl a csapatnak rengeteg szervezési feladata van, melyekkel az operatív csoport foglalkozik. Ezek közé tartozik elsősorban a csapat képviselete a csapaton kívüli személyekkel szemben, hiszen az operatív csoporton keresztül történik a kapcsolattartás a csapat ipari partnereivel. Az operatív csoport feladatai között szerepel még a közösségi média kezelése, mely szorosan összefügg a csapat arculatának kialakításával.

A csapat jogelődje a GSZK SharkTeam 2015-ben alakult. Az első autó a cápa formájú prototípus versenyautó Mr. Shark volt, ami a 2015-ös rotterdami maratonra épült. Őt követte Léna, akinek építését még 2016-ban az első csapat kezdte. A csapat 2017-ben hibernálódott, amíg egy lelkes társaság 2022 nyarán fel nem ébresztette. Tavaly kijutottak Franciaországba a Shell Eco-marahon Europe and Africa versenyére, ahol bemutatkozott Léna a csapat második versenyautója. Jelenleg is Léna fejlesztése folyik, aki idén májusban másodszorra fog szerepelni a Franciaországban megrendezésre kerülő Shell Eco marathonon.

A BME SharkTeam idei célja jó eredményt elérni a forradalmian új motor segítségével. A csapat hosszú távú tervei között szerepel egy új városi autó fejlesztése, amely hidrogén üzemanyagcellás hajtással rendelkezik, valamint egy önvezető rendszer is a konstrukció részét képezi majd. A csapatban nagyjából 40 aktív hallgató dolgozik, akik a tanulmányaik mellett szeretnének valamilyen plusz kihívást, amin keresztül olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amire máshol nem lenne lehetőségük.

A BME SharkTeam célja, hogy az egyetemről kikerülő mérnököknek egy olyan közeget biztosítson, ahol kibontakozhatnak és felkészülhetnek az ipar nyújtotta kihívásokra. A csapatban hatalmas mérnöki potenciál van, viszont önerőből képtelenek megépíteni az elképzeléseiket, ezért keresnek folyamatosan ipari partnereket, akik segítségével megvalósíthatják az álmaikat.

 

Kontaktszemély

Rátki Gergely - Csapatkapitány

Szeretnél Te is kiállító lenni? Jelentkezz: