Számítunk a véleményedre, hiszen a választásod most egy pályázónak sokat ér! Elindult a közönségszavazás. Add le a voksod 2023.06.28. délig!
Találkozunk a Gépész Szalonban 2023. június 28-án!

Lapos kerék detektáló

A tervező neve(i)

Novák Péter, Novák Tibor, Kovács André, Juhász Gábor

Kategória

Kísérleti, laboratóriumi berendezések, mérőeszközök, tesztpadok, teszt berendezések

Iparág

Ipari méréstechnika, egyedi célgép

Email cím:

peter.novak@proe.hu

Telefonszám

+36307563643

Weboldal

További információk a gépről

A gép funkciója

A gép egyedi problémára készült. A feladata a raktárban tárolt kerekek lapos gumijának a kiszűrése, mielőtt kiszállítanák az autó gyártónak. A gép be lett integrálva a gyár rendszerébe, és teljesen automatán működik, a görgős konvejor pálya táplálja 4 vagy 5 db egymásra rakott kerekekkel a gépet. A gép 2 mérőfejjel van ellátva, amit egy-egy szervo motor, fogasszíj hajtáson keresztül golyós orsó segítségével pozíciónál be a gumi közepére PLC vezérléssel. A gép egyedi tervezésű gerjesztő illetve, mérő fejet kapott, egyedi hardverrel és szoftverrel.

Mitől más ez a gép, mint a többi?

Az ajánlatkérés során azzal a kéréssel kerestek fel, hogy szükségük van egy olyan gépre amivel ki lehet szűrni az 5db-os stackben a lapos gumit, és a gép csak a gumi futófelületén érintkezhet a kerekekkel. Lehetséges megoldások között volt pl. a szervo prés, pneumatikus prés amivel a konkurenciák álltak elő, ezeknek a koncepcióknak a hátránya, hogy nagy erő hatást kell kifejteni a gumira, amivel a kerék elmozdulhat és esetleg sérülés keletkezhet a felnin. Irodalom kutatás során találtunk egy lehetséges megoldást, a guminyomás változása befolyásolja a gumi rezonancia frekvenciáját, ehhez csak arra van szükség, hogy mechanikusan meg rezegtetjük a gumit és egy vevő segítségével a gumi rezgését mérjük közben. Kis lépésekkel elkezdtük kifejleszteni ezt a technológiát, ami azzal indult, hogy feltettük a kérdést mégis mennyire kell rezegtetni, hogy tudjuk mérhető jelet generálni a gumit, első lépésben egy hajvágót nyomtam a futófelületnek és a telefonon a gumi oldal falára helyeztem és a gyorsulásmérő applikáción néztem, hogy mekkora kitérés van, ilyen apró lépésekkel végül sikerült kifejleszteni ezt a technológiát úgy hogy már fél éve megbízhatóan működik ipari körülmények között.

Milyen ipari igény hívta életre a gépet?

Az autó iparban nagyon magasak a minőségi követelmények, ha a beszállítók nem tudják elérni, akkor reklamációs díjat kell fizetniük, ebben az esetben sincsen más, ha lapos gumival szerelt kereket adnak át, reklamációt kapnak, ezért lapos gumi kiszűrésére alkalmas géppel fejlesztették a gyárukat.